Două companii cu trecut penal, implicate în lucrările de renovare din capitală. Cum explică municipalitatea

Două companii cu trecut penal, implicate în lucrările de renovare din capitală. Cum explică municipalitatea

Două companii lucrează în prezent la proiecte pentru Chișinău. Una a semnat un contract de 16 milioane de lei pentru amenajarea unui parc, alta repară trotuarele din centrul Chișinăului, după ce a fost subcontractată într-un contract de aproape 23 de milioane de lei, semnat cu Administrația de Stat a Drumurilor. Aceasta deși anterior ambele companii au fost vizate în într-un dosar penal și gestionate din umbră de un singur beneficiar, scrie într-o investigație Ziarul de Gardă. 

Este vorba despre companiile gestionate sau afiliate familiei lui Alexei Voloșciuc: „Barzine-Cons”, „Regal-Rent”, „Valenscor-Design”, „Santeh-Trans” sau „Levprocons” SRL. Acum trei ani, mai multe persoane au fost recunoscute vinovate într-un dosar de licitații pentru construcția sistemelor de canalizare şi a stațiilor de epurare în mai multe localități. Dosarul se află acum pe masa magistraților Curții de Apel (CA) Chișinău, neavând încă o finalitate.

Concomitent cu dosarul licitațiilor aranjate, Alexei Voloșciuc și fina sa, Elena Ciornei figurau și în alt dosar penal, pentru fals în declarații. La mijloc erau numele companiei „Barzine-Cons” SRL, condusă de Ciornei. Pe marginea acestui caz, în 2019, instanța a recunoscut-o vinovată de fals în declarații pe fina lui Voloșciuc, dar aceasta a fost eliberată de răspundere penală din motivul expirării termenului de prescripție. Prin aceeași sentință, Alexei Voloșciuc a fost achitat pe motiv că „nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”.

Publicitate

„Barzine-Cons”, figurând într-un dosar penal, participă la renovarea Parcului Alunelu

Cu toate acestea, companiile vizate au continuat să câștige contracte de milioane cu statul. În noiembrie 2019, „Barzine-Cons” a semnat contractul de construcție a Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) de stat Palanca (proiect de 7,1 milioane de dolari).„Barzine-Cons” SRL au revenit 2,77 milioane de dolari. În iunie 2019 - a câștigat un contract de 4,5 milioane de lei pentru reparația și amenajarea Parcului „Alunelul”. Un an mai târziu- un contract în sumă de 16,7 milioane de lei, pentru cea de-a doua etapă a amenajării Parcului „Alunelul”. Vezi pe Ziarul de Gardă cum compania a ajuns să câștige licitația, deși a fost o altă ofertă mai ieftină.

Întrebat cum se face că o firmă cu trecut penal câștigă licitații cu Pretura Buiucani, Vadim Brînzaniuc a menționat că „Barzine-Cons” nu are nicio interdicție de a încheia contracte cu statul.

Potrivit unui panou instalat la intrarea în parc, finalizarea lucrărilor este programată pentru 15 octombrie curent, iar proiectul este finanțat de Primăria sectorului 6 a municipiului București, care oferă 846 de mii de euro pentru realizarea lucrărilor.

Și Ciornei susține că dosarele în care a fost vizată atât ea, cât și nașul său și compania pe care o administrează, au fost deja rezolvate și că asta nu împiedică firma să câștige noi contracte cu statul.

„Levprocons”, fără drept de a participa la licitații până în 2021, este implicată într-un proiect

O altă companie vizată în dosarul licitațiilor trucate și care era gestionată de Alexei Voloșciuc, SRL „Levprocons”, este implicată, în prezent, în reparația trotuarelor de pe străzile A. Pușkin și Mitropolit Bănulescu-Bodoni, lucrări în valoare de circa 22 de milioane de lei.

În 2018, compania a primit interdicție de a participa la licitațiile organizate de stat pentru o perioadă de trei ani, din cauza executării necorespunzătoare a clauzelor contractuale. Neavând dreptul de a participa la licitații până în 2021, „Levprocons” a obținut dreptul de a executa lucrările de reabilitare a trotuarelor, după ce a fost subcontractată de către firma „Lusmecon”, cea care, de fapt, a câștigat licitația organizată de către Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) pentru reparația mai multor drumuri din municipiul Chișinău.

Întrebat cum se face că o companie cu trecut penal și care figurează în lista interdicțiilor a ajuns să execute proiectul de reabilitare a trotuarelor de pe cele două străzi, viceprimarul Victor Chironda, responsabil de monitorizarea lucrărilor, ne-a spus că nu cunoaște istoricul acestei companii și faptul că Alexei Voloșciuc este vizat în dosare penale.

De cealaltă parte, Ion Drucec, director adjunct al ASD, susține că, potrivit contractului, „Lusmecon” poate stabili relațiile cu subantreprenorii și răspunde de calitatea lucrărilor. Respectiv, trecutul „Levprocons” nu are vreo atribuție în acest sens.

Deși în comunicatele de presă ale Primăriei se menționa că finalizarea lucrărilor de pe cele două artere este prevăzută către data de 14 octombrie, reprezentanții instituției spun că data-limită este de 30 octombrie.

Vezi articolul integral pe Ziarul de Gardă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal