
Ce personaje scoate în scenă în această săptămână Teatrul Național „Mihai Eminescu”
Săptămâna care a început va fi cu mai multe spectacole din viața familiilor noastre, de la Deportările din ’41, ’49 și ’51, la Restructurarea sovietică și la problemele familiei moderne. Merită să vezi oricare dintre spectacolele programate pentru această săptămână la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
・
23 octombrie, ora 18:00, Sala mare – „Cântec de leagăn” de Dumitru Matcovschi
„Cântec de leagăn...” – o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii din sat este, practic, cea de încredere persoană a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră, la casa părintească.
BILETE Online AICI

24 octombrie, ora 18:00, Sala mare – „Dosarele Siberiei” de Petru Hadârcă
„Ideea spectacolului o port de mult timp în minte și în suflet. Soarta românilor basarabeni persecutați, masacrați și exterminați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în GULAG este o temă la care am revenit și am lucrat mai bine de zece ani, profitând de șansa de a monta mai multe spectacole-document la Teatrul Național Radiofonic de la București, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Spectacolul „Dosarele Siberiei” este doar o parte din cel pe care îl mai port în sufletul și mintea mea. Este doar o parte, întrucât fiecare carte de memorii scrise la această temă oferă subiecte aparte pentru spectacole și filme. Este doar o parte, întrucât a trebuit să renunț la unele idei pe care le-aș fi vizualizat scenic, dacă m-aș fi oprit la soarta unei singure familii. Totuși, de această dată am optat în favoarea cantității materialului documentar și a textului povestit de martorii acestor evenimente: Margareta Cemârtan-Spânu, deportată în 1949 și Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la GULAG, pentru că a condus organizația de luptă împotriva puterii sovietice „Sabia Dreptății””, declară Petru Hadârcă, regizorul spectacolului și directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
