În R. Moldova, COVID-19 a influențat la creșterea unui deficit bugetar de circa 7% din PIB: „Este necesar un pachet anticriză de aproape un miliard de euro”

În R. Moldova, COVID-19 a influențat la creșterea unui deficit bugetar de circa 7% din PIB: „Este necesar un pachet anticriză de aproape un miliard de euro”

COVID-19 a venit la pachet cu o criză economică care a afectat întreaga lume, inclusiv și R. Moldova. Efectele noului virus scade PIB-ul din țara noastră cu circa 16% - 17%. Astfel, veniturile bugetare se comprimă cu 15%, iar deficitul bugetar ar putea fi de 7% la sută din PIB. Asta în condițiile în care autoritățile au prognozat un deficit bugetar, pentru acest an, fără criza pandemică de 3%. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței internaționale MACRO 2020 și prezentarea raportului elaborat de Expert-Grup. 

Potrivit experților, COVID-19 va agrava discrepanțele de dezvoltare a țării cu alte state din regiune ceea ce va genera riscuri semnificative pe termen mediu și lung. La fel, ar trebui să ne așteptăm la o creștere a sărăciei în 2020, iar categoria cea mai vulnerabilă sunt salariații, în special bărbații ale căror salarii vor scădea cu circa 17% - 18%, dar și a femeilor cu 15%. Totuși, persoanele mai în vârstă suferă pierderi financiare mai mici, deoarece plata pensiilor nu are de suferit pe termen scurt. În cazul în care criza va continua, atunci ar putea fi posibilă apariția datoriilor la plățile de la buget.

Pentru a frâna criza economică provocată de pandemie, autoritățile ar trebui să amelioreze relațiile cu partenerii de dezvoltare, să crească rata de absorbție a asistenței prin fortificarea sistemului de achiziții publice, să coordoneze mai eficient asistența externă. La fel, ar trebui să garanteze creditele pentru necesități urgente în cazul firmelor, să subvenționeze investițiile în digitalizarea afacerilor, să elaboreze programe pentru procesarea materiei prime locale și să promoveze exporturile.

Publicitate
...

În același timp, experții prognozează, pentru anul viitor, o ameliorare rapidă a crizei economice în cazul în care starea epidemiologică se va îmbunătăți semnificativ.

„Noi așteptăm o ameliorare economică dacă pandemia se va ameliora. PIB ar putea crește rapid cu 5,5% la sută, spațiul fiscal se va îmbunătăți anul viitor”, a mai spus Adrian Lupușor.

...

„Ca răspuns la criză, guvernele țărilor au venit cu intervenții masiv care s-au ridicat și la 12 la sută din PIB, reduceri de impozite, dar și plăți directe către populație. Pentru multe țări, anul 2020 duce dobânda la maxime istorice, cum nu s-a mai văzut din timpul celui de al II-lea război mondial.

Pentru o recuperare mai rapidă este nevoie de o foarte bună coordonare la nivel de guvern: date statistice corecte, identificarea resurselor care ar putea susține economia, o viziune post-criză, un program de redresare și, nu în ultimul rând, un centru de comunicare anti-criză capabil să explice accesibil măsurile adoptate. Pentru a susține populația, autoritățile trebuie să pună accent pe menținerea locurilor de muncă, susținerea grupurilor vulnerabile, dar și stimularea antreprenoriatului, dar și a educației financiare”, a menționat expertul.

În același timp, secretara de stat a Ministerului Economiei, Lilia Palii, a declarat că noul virus a creat o stagnare majoră a PIB-ului, tendință înregistrată doar acum 20 de ani în R. Moldova. Astfel, în trimestrul doi al anului 2020, PIB-ul s-a diminuat cu 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai afectate sectoare au fost comerțul interior, industria prelucrătoare, industria ușoară, sectorul de servicii, sectorul HoReCa, de învățământ.

...

Precizăm că numărul de cazuri de coronavirus continuă să crească zilnic în R. Moldova. Ieri, Ministerul Sănătății a anunțat 252 de cazuri noi, iar bilanțul persoanelor infectate la 67.302 de cazuri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal