Surprize-surprize, trei mandate de primar, scandaluri și arest. Cum arată dosarul de candidat al lui Dorin Chirtoacă

Surprize-surprize, trei mandate de primar, scandaluri și arest. Cum arată dosarul de candidat al lui Dorin Chirtoacă


După ce a condus pe parcursul a trei mandate consecutive Primăria Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă a decis să se aventureze în bătălia pentru funcția de șef al statului. Candidatul Mișcării Politice UNIREA are la activ o carieră politică tumultoasă, marcată de urcușuri și coborâșuri. Iată cum a devenit cel mai tânăr primar al unei capitale europene, care a fost parcursul său profesional dar și ce averi declară. 

De la Surprize-Surprize pe scena politică de acasă....

După ce ani la rând a activat în calitate de redactor, apoi de redactor-șef al emisiunii Surprize-Surprize de la TVR, în anul 2005, Dorin Chirtoacă a revenit acasă și a urcat încrezător pe scena politică. Mai exact, acesta a fost numit vicepreședinte al Partidului Liberal, formațiune condusă pe atunci de unchiul său - Mihai Ghimpu.

Primele încercări - primele eșecuri....

În anul 2005, Dorin Chirtoacă a participat din partea Partidului Liberal la alegerile locale pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Atunci liberalul a acumulat 11.091 de voturi și s-a clasat pe locul trei. Alegerile au fost considerate nevalabile deoarece la ele au participat mai puțin de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. 

La scrutinul următor din 27 noiembrie 2005, Dorin Chirtoacă a obținut 32.098 de voturi și s-a plasat pe locul 2. Participarea electoratului la votare a fost, și de această dată, sub limita de validare a alegerilor. 

La scrutinul repetat din 11 decembrie 2005, Chirtoacă a acumulat 45.299 de voturi, fiind al doilea după candidatul independent  Vasile Ursu. Participarea la scrutin a fost de 22,62%, ceea ce din nou a fost insuficient pentru a considera valabile alegerile. Convocarea alegerilor noi a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Încă  o tentativă...

La alegerile locale generale din 3 iunie 2007, Chirtoacă a candidat, din nou, la funcția de primar din partea aceluiași partid, obținând 24,37% din voturi. Acesta s-a clasat pe poziția secundă  și a trecut în turul doi unde a concurat cu primarul interimar Veaceslav Iordan (care obținuse doar cu 3% mai mult). La finele acestor alegeri din 17 iunie 2007, în condițiile coalizării majorității partidelor din opoziție împotriva candidatului comunist, Dorin Chirtoacă a fost ales primar general al municipiului Chișinău cu 61,17% voturi.

Cel mai tânăr primar al unei capitalei europene și lupta pentru bradul de Crăciun...

La doar 29 de ani Dorin Chirtoacă devenise cel mai tânăr primar al unei capitale europene.  Anii 2007 și 2008 au fost marcați de neînțelegeri între Dorin Chirtoacă, ca primar, și autoritățile centrale comuniste. De exemplu, în ajunul sărbătorilor de iarnă au apărut dispute în privința pomului de Crăciun. În 2007 bradul instalat de Primărie a dispărut peste noapte din Piața Marii Adunări Naționale, iar în acel loc Guvernul comunist a pus un alt brad.

 Atunci primăria a găsit bradul și l-a adus în fața sediului primăriei, ca pe 25 decembrie să organizeze și un concert de Crăciun cu participarea maestrului Eugen Doga.

 În 2008 „problema bradului” a reapărut. Poliția a „arestat" bradul care urma să fie instalat de către primărie în PMAN. Motivul invocat a fost lipsa unui aviz din partea Inspectoratului Ecologic de Stat și pomul trebuia supus unei expertize privind proveniența. 

În căutarea unui nou mandat...

În 2009, Chirtoacă a participat la ambele scrutine pentru alegerile parlamentare, fiind primul pe lista de candidați ai Partidului Liberal, însă ulterior a renunțat la mandatul obținut pentru a-și continua activitatea de primar de Chișinău. În 2011 a fost reales în funcția de primar, învingându-l în turul doi de scrutin pe socialistul Igor Dodon.

Pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2014, Dorin Chirtoacă, de asemenea a degrevat din funcție, dar doar  pentru a se înscrie pe listele partidului la scrutin. Ulterior, acesta a a revenit în funcție, la Primărie.

La alegerile locale din Chișinău din 14 iunie 2015, Chirtoacă s-a înscris în cursa electorală în ultima zi prevăzută de codul electoral, după care a degrevat din funcție pentru cele două luni de campanie electorală. În primul tur de scrutin el a acumulat 37,52%, fiind urmat de Zinaida Greceanîi  cu 35,68%. Cei doi s-au confruntat direct pe 28 iunie 2015 în turul doi de scrutin, Chirtoacă obținând 53,54% din voturi și câștigând cel de-al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Chișinău.

Arest, dosare și suspendare din funcție...

La 25 mai 2017, Chirtoacă, alături de  alți nouă angajați ai primăriei, a fost arestat de colaboratori ai Centrului Național Anticorupție, în legătură cu scandalul parcărilor cu plată, care a erupt la începutul anului. 

sursă foto: sputnik.md

Fostul edil, care pledează nevinovat, a reiterat că acest dosar în care este cercetat din 2017 ar fi o comandă politică. Liderul Partidului Liberal și fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă acuză Procuratura Anticorupție că i-ar fi fabricat și falsificat dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. 

La 28 iulie 2017, Chirtoacă  a fost suspendat din funcția de primarul al mun. Chișinău conform deciziei judecătoriei sectorului Buiucani.  La 16 februarie 2018 și-a dat demisia din funcția primarului mun. Chișinău pentru a declanșa alegeri anticipate pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

La Congresul III al PL din 26 septembrie 2010 este ales în calitate de prim-vicepreședinte al Partidului Liberal.

La 1 decembrie 2018, la Congresul V al PL, Dorin Chirtoacă este ales, Președintele al Partidului Liberal.

Scandaluri în presă...

Pe vremea când era primar, Dorin Chirtoacă, a apărut de mai multe ori în epicentrul scandalurilor din presă. De exemplu, în luna mai 2015, liberalul a fost tras de urechi de actualul edil al capitalei, Ion Ceban. Se întâmpla în cadrul unei ședințe a Consiliului Municipal Chișinău.

În anul  2016, în spațiul public au apărut mai multe imagini video cu Dorin Chirtoacă, care-l surprindeau la o petrecere în garaj. Primarul de atunci apărea pe video în timp ce consuma alcool și se distreaza pe ritmurile unei cunoscute trupe rusești. Ulterior, Chirtoacă a spus că „suntem oameni cu toții, ne permitem”.

Averile lui Dorin Chirtoacă...

Potrivit declarației de avere depuse de pretendul la șefia țării la CEC, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2019, Dorin Chirtoacă a înregistrat următoarele venituri:

-236.186 lei de la Primăria Municipiului Chișinău;

-54.000 lei obținuți din activitatea de consilier politic;

-161.300 lei obținuți din activitatea de președinte al Partidului Liberal;

De asemenea, Chirtoacă deține în proprietate un teren intravilan cu o suprafață de 0,30 ha, în valoare de 525.614 lei, o casă de locuit în valoare de 778.189 lei, trei garajuri în sumă totală de 108.901 mii lei.

Candidatul are și un apartament cu o suprafață de 71, 8 metri-pătrați, în valoare de 500.000 lei.

Chirtoacă deține două automobile: un Opel din 1993, în valoare de 28.400 lei și un BMW din 1997, în valoare de 96.000 lei. 

Totodată, Chirtoacă are un cont deschis la Moldinconbank, cu 107.000 lei pe el și un depozit la BCR de 200.000 lei, cu o dobândă de 6,75%.

Precizăm că la scrutinul din 1 noiembrie 2020 vor participa opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Vezi și: Lista candidaților la alegerile prezidențiale și ordinea acestora în buletinul de vot

AGORA amintește că, cinci candidați nu au fost înregistrați de CEC în calitate de candidați. E vorba de Andrian Candu, Alexandr Kalinin, Ion Costaș, Constantin Oboroc și Serghei Toma.

Vrei să schimbi lucrurile în țară?
Hai să o facem împreună, prin comunitatea AGORA. Alege „Vreau să susțin”

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Dorin Chirtoacă s-ar putea retrage din politică dacă strânge mai puține voturi la prezidențiale decât la alegerile locale 2019

Dorin Chirtoacă s-ar putea retrage din politică dacă strânge mai puține voturi la prezidențiale decât la alegerile locale 2019

Alături de colegii din Mișcarea politică UNIREA, Dorin Chirtoacă se lansează în campania electorală (VIDEO)

Alături de colegii din Mișcarea politică UNIREA, Dorin Chirtoacă se lansează în campania electorală (VIDEO)

„Preludiu de lansare”: Dorin Chirtoacă prezintă sloganele pentru campania electorală (LIVE)

„Preludiu de lansare”: Dorin Chirtoacă prezintă sloganele pentru campania electorală (LIVE)

Dorin Chirtoacă a fost înregistrat de CEC în calitate de candidat la alegerile prezidențiale

Dorin Chirtoacă a fost înregistrat de CEC în calitate de candidat la alegerile prezidențiale

Schimb de retorică, cu jumătate de zi înainte de decizia CEC: Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu spun că semnăturile în susținerea lor au fost reexaminate

Schimb de retorică, cu jumătate de zi înainte de decizia CEC: Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu spun că semnăturile în susținerea lor au fost reexaminate

Cutii pline cu anabolizante, descoperite într-un microbuz cu numere diplomatice (FOTO)

Cutii pline cu anabolizante, descoperite într-un microbuz cu numere diplomatice (FOTO)

Advertoriale
Cumpără de lângă tine challenge - inițiativă lansată pentru susținerea antreprenorilor din Moldova

Cumpără de lângă tine challenge - inițiativă lansată pentru susținerea antreprenorilor din Moldova

Povești de Crăciun: Actorul Anatol Durbală – despre copilărie, tradiții și sărbători de iarnă

Povești de Crăciun: Actorul Anatol Durbală – despre copilărie, tradiții și sărbători de iarnă

INTERVIU | Vrei să-ți dezvolți afacerea în 2021? De ce trebuie să ai obligatoriu un plan de marketing

INTERVIU | Vrei să-ți dezvolți afacerea în 2021? De ce trebuie să ai obligatoriu un plan de marketing

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ce mai anchetează deputații sau „Comisia specială pentru elucidarea creării prea multor comisii” (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Ce mai anchetează deputații sau „Comisia specială pentru elucidarea creării prea multor comisii” (AUDIO)
 • LIVE. Interviu cu senatorul român Viorel Badea despre alegerile parlamentare din România și ce urmează după
 • Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Promoție de Black Friday - formează o majoritate parlamentară și scapi de anticipate (AUDIO)
 • Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cine a luat titlul „Copilul anului 2020”, desemnat de revista „Time”
 • „Vaccinurile nu înseamnă zero COVID”. OMS avertizează că pandemia nu se va încheia...
Cele mai populare
 • 1
  Premonițiile lui Usatîi: „Chicu își va da demisia până la protestul de duminică”
 • 2
  Maia Sandu a avut o întâlnire cu Înalt Preasfinţitul Vladimir. Despre ce au discutat
 • 3
  Noi alerte de călătorie pentru moldoveni. În ce țări le este interzis accesul cetățenilor R. Moldova și care sunt exccepțiile
 • 4
  „Au ajuns hoții de miliarde la guvernare”: PDM îndeamnă oamenii să iasă în stradă
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.