*Categoria „Tribuna partidelor” este una care reflectă activitatea diferitor formațiuni politice. Materialele nu sunt știri publicate de redacția AGORA. Acest material este sponsorizat.

Natalia Gavrilița, vicepreșdinte PAS: „E nevoie de un președinte care înțelege că politica fiscală trebuie îndreptată în primul rând spre susținerea întreprinderilor și a creării locurilor de muncă”

Natalia Gavrilița, vicepreșdinte PAS: „E nevoie de un președinte care înțelege că politica fiscală trebuie îndreptată în primul rând spre susținerea întreprinderilor și a creării locurilor de muncă”

Vicepreședinta PAS, Ministra Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că măsurile de politică fiscală și vamală propuse de guvernarea Dodon și Chicu sunt rupte de realitate: „Deși peste 30 mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă și o treime din întreprinderile mici și mijlocii estimează că nu vor supraviețui consecințelor negative ale crizei economice, Guvernul continuă să acționeze împotriva intereselor cetățenilor, de parcă nu ar fi criză. La sfârșit de an, ei promovează o politică fiscală care va continua să aprofundeze criza și să lase oamenii fără locuri de muncă”. 

În context, vicepreședinta PAS a venit cu câteva exemple:

 • Creșterea scutirilor persoanelor fizice, concomitent cu dezicerea de scutire pentru soț/soție, va afecta familiile cu copii. Această măsură va dezavantaja în special familiile unde părinții nu sunt angajați și se află în concediul de îngrijire a copilului. 
 • Creșterea cotei de impozitare pentru darea în locațiune de la o persoană fizică la altă persoană fizică va stimula evaziunea fiscală și va transfera povara fiscală va fi transferată pe cei care iau în chirie spații. Această măsură va crește chiriile și va afecta în special pe cei care vin la Chișinău în căutare de locuri de muncă și nu-și pot permite apartament. 
 • Propunerea de a impozita cu 3% dobânzile persoanelor fizice va crește povara fiscală concomitent cu reducerea ratelor de dobândă pe timp de criză. Această măsură va afecta în special oamenii cu venituri mici, care au muncit si au depus banii la bancă și acum primesc un venit modest din acest depozit.
 • Reținerea impozitului în mărime de 6% aplicată doar dividendelor către persoane fizice este o măsură discriminatorie, pentru că cei care au venituri mari și își pot permite firme off-shore nu vor fi puși în situația să plătească impozitul pe dividente. 
 • Includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere, teoretic o măsură bună, nu este însoțită de un mecanism clar de implementare și compensarea categoriilor afectate. Agricultorii folosesc multă motorină, dar nu merg pe drumuri – care va fi abordarea față de ei? Diaspora va continua să plătească vinieta și accizele sporite – care este atitudinea statului în acest caz? 
 • Plafonarea și eliminarea unor taxe locale va afecta bugetul primăriilor, iar impactul asupra bugetului municipiului Chișinău este estimat la 1,5 milioane de lei. Trebuie găsit un echilibru între interesele localităților și ale oamenilor de afaceri într-o formă colaborativă, cu date și analiza impactului.
 • Eliminarea unor taxe de mediu contravine strategiilor Guvernului de protecție a mediului înconjurător și sunt de natură să agraveze activitățile economice nocive pentru mediu. 

Vicepreședinta PAS a subliniat că regulile trebuie să fie clare și predictibile, iar modul de administrare fiscală, în special pentru întreprinderile mici trebuie regândit fundamental, pentru ca economia să producă și oamenii să aibă locuri de muncă. 

Natalia Gavrilița a reamintit că Maia Sandu, candidatul PAS la funcția de Președinte a venit cu un plan detaliat pentru depășirea crizei economice și și-a asumat obiectivul național de creare a locurilor de muncă bine plătite acasă, în primul rând prin eliminarea presiunii pe antreprenori și susținerea creșterii afacerilor. De asemenea, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au venit deja cu o serie de inițiative legislative în domeniul fiscal, inclusiv referitor la simplificarea regimului de impozitare pentru întreprinderile mici, aplicarea mai echitabilă a amenzilor, și încurajarea tranzacțiilor fără numerar. 

În condițiile în care aceste inițiative se prăfuiesc în Parlament, Partidul Acțiune și Solidaritate cere Guvernului:

 1. Să vină cu acțiuni clare de salvare a economiei și sprijinire a întreprinderilor. Să se așeze imediat la masa de discuții cu agenții economici și să vină cu o politică fiscală axată pe susținerea agenților economici să facă față crizei și să mențină locurile de muncă. Modificările trebuie să fie minime și să se concentreze pe contextul actual.
 2. Să vină cu ajutor pentru cetățeni, mai ales pentru familii și oameni nevoiași. Să analizeze adecvat impactul măsurilor de politică fiscală asupra diferitor categorii de persoane, în special asupra familiilor și asupra persoanelor cu venituri mici, precum și asupra unor ramuri lovite de criză, cum ar fi agricultorii, transportatorii și întreprinderile din sectorul Horeca și turismului.
 3. Să asigure claritate și predictibilitate. Să explice clar mecanismul de aplicare a măsurilor fiscale propuse.
 4. Să se amâne orice modificare ce nu vine în sprijinul imediat și direct al cetățenilor și oamenilor de afaceri. Companiile au nevoie de stabilitate fiscală, mai ales pe timp de criză. 

În concluzie, vicepreședinta PAS a subliniat că Maia Sandu va lucra cu Parlamentul și Guvernul pentru a promova planul său de repornire a economiei, iar deputații Partidului Acțiune și Solidaritate vor elabora, pe platformă parlamentară,  propuneri și amendamente care să corespundă cu viziunea comună de dezvoltare economică și socială a țării.

P.

Vezi și aceste știri
Ucraina permite accesul automobilelor cu numere transnistrene pentru o perioadă de o lună

Ucraina permite accesul automobilelor cu numere transnistrene pentru o perioadă de o lună

Tinerii din Spania vor primi subvenții în sumă de 250 de euro pe lună pentru a se muta din casa părinților

Tinerii din Spania vor primi subvenții în sumă de 250 de euro pe lună pentru a se muta din casa părinților

Se caută o „ieșire diplomatică” din criza între Rusia și Ucraina. Antony Blinken se va întâlni Serghei Lavrov

Se caută o „ieșire diplomatică” din criza între Rusia și Ucraina. Antony Blinken se va întâlni Serghei Lavrov

Advertoriale
Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

 „Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

„Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)
 • 2
  Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine
 • 3
  Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei
 • 4
  Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la agentul termic. Compensațiile pentru consumul de gaz rămân neschimbate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.