
Fost primar de Negureni riscă să rămână fără avere după ce nu a declarat venituri și bunuri de peste 900 de mii de lei
Fost primar al comunei Negureni, raionul Telenești, Grigore Munteanu riscă confiscarea averii. Asta după ce inspectorii de integritate au stabilit că, în perioada ianuarie 2012-ianuarie 2019, în timpul exercitării mandatelor de primar, fostul ales local și membrii familiei a admis o diferență substanțială, în mărime de peste 900 mii de lei între averea dobândită și veniturile obținute.
・
Fostul primar împreună cu membrii familiei au obținut un venit net în sumă de aproximativ 1 milion 174 de mii de lei, rezultată din transferuri bănești, înstrăinării unui automobil de model Mercedes E250 la suma de 100 mii lei, vânzarea unor bunuri imobile, la prețul total de aproximativ 255 mii de lei, încheierea unor contracte de împrumut, în baza cărora a ridicat mijloace financiare de la 60 mii de lei la 80 mii de lei, salarii, etc.
În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a obținut documente prin care se confirmă că, în aceeași perioadă, fostul primar împreună cu familia sa au suportat cheltuieli în sumă totală de peste două milioane de lei, care depășește substanțial suma venitului obținut. Această sumă a fost cheltuită pentru procurarea unui apartament de peste 756 mii lei, cumpărarea a peste 400 de bunuri imobile în valoare totală de circa 788 mii lei, depuneri financiare în conturi bancare, achiziționarea unui automobil de model Mercedes Sprinter în sumă de 10 mii lei, a unui Voskswagen Crafter la preț de 10 mii lei, a unui Mercedes E250 la preț de 20 mii lei, precum și achitarea unor servicii, etc.
În cele din urmă, inspectorul de integritate a demonstrat că, între averea dobândită și veniturile obținute de fostul primar, soția acestuia, precum și persoanele aflate la întreținere, este o diferență de peste 900 mii lei, sumă nedeclarată și nejustificată, obținută în perioada exercitării mandatelor de primar.
ANI a solicitat punctul de vedere al subiectului pentru a include declarațiile sale în actul de constatare, însă acesta nu a venit cu reacție.
Inspectorul de integritate va transmite această cauză în instanța de judecată pentru dispunerea confiscării averii nejustificate.
Dacă actul de constatare al ANI va rămâne definitiv, fostul primar riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică și mandatul de primar pentru o perioadă de trei ani, fiind totodată înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.