PUN cere sancționarea lui Igor Dodon după ce acesta a plantat copaci alături de Ion Ceban. Ar fi folosit resurse administrative în campania electorală

PUN cere sancționarea lui Igor Dodon după ce acesta a plantat copaci alături de Ion Ceban. Ar fi folosit resurse administrative în campania electorală

Partidul Unității Naționale solicită Comisiei Electorale Centrale sancționarea lui Igor Dodon, până la excluderea lui din cursa electorală. Totul după ce candidatul a participat, alături de primarul general al capitalei, Ion Ceban, la campania de înverzire a orașului, sădind copaci. Autorii au depus la Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani, o cerere de chemare în judecată prin care cer să se constate că Dodon ar fi încălcat prevederile Codului Electoral prin folosirea resurselor administrative în campania electorală.

„Pe 18 octombrie, Primăria Chișinău a postat un material video în care apare edilul și candidatul independent Igor Dodon fără a ține cont de restricțiile prevăzute de legislația electorală referitoare la resursele administrative.

Un candidat independent, împreună cu un primar suspendat din calitatea de membru de partid, fac o acțiune publică, iar tot evenimentul este transmis în direct de pe pagina oficială a unei instituții publice. Codul electoral este călcat în picioare ori de câte ori este necesar PR-ului”, a spus la ședința Consiliului Municipal, consilierul PUN, Corneliu Pântea.

Alesul poporului amintește de prevederile Cod electoral protrivit căror „candidații nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale, iar autoritățile/instituțiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toți concurenții electorali”. Totodată acesta amintește că autoritățile locale trebuie să aibă o atitudine neutră în campania electorală.

Astfel, PUN a depus la Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani o cerere de chemare în Judecată prin care solicită constatarea faptului că Igor Dodon, candidat la funcția de președinte al R.i Moldova, ar încălcat art. 52, alin. (7) din Codul electoral prin folosirea resurselor administrative în campania electorală.

Ulterior, PUN va sesiza CEC-ul ca instituția să avertizeze concurentului electoral până la excluderea lui din cursa electorală.

Mai mult de atât, PUN cere și primarului Ion Ceban „să nu se mai implice în promovarea concurenților electorali din contul surselor administrative ale Primăriei”, iar responsabililor de la Primărie- să să elimine informația cu concurentul electoral de pe pagina oficială.

Precizăm că reacția vine după ce pe 18 octombrie, au fost demarate acțiuni în cadrul campaniei de înverzire a țării, lansată de Agenția „Moldsilva” și promovată de Primăria Chișinău. Primarul Ion Ceban, alături de președintele în exercițiu Igor Dodon, au plantat puieți în Pădurea - Parc din Calea Orheiului.

Igor Dodon se regăsește printre cei opt candidați înscriși la scrutinul din 1 noiembrie 2020. Mai exact, este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

AGORA amintește că, cinci candidați nu au fost înregistrați de CEC în calitate de candidați. E vorba de Andrian Candu, Alexandr Kalinin, Ion Costaș, Constantin Oboroc și Serghei Toma.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal