Rușii, cu acuzații dure în adresa SUA: Pregătesc opoziția de la Chișinău pentru „revoluție”, dacă Dodon câștigă alegerile

Rușii, cu acuzații dure în adresa SUA: Pregătesc opoziția de la Chișinău pentru „revoluție”, dacă Dodon câștigă alegerile

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narishkin, a declarat că Statele Unite, în cazul victoriei lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Moldova, pregătesc o revoluție „color” în țară. Declarațiile au fost publicate de agenția de presă TASS.

„Vedem clar că americanii pregătesc un scenariu „revoluționar” pentru Moldova, care va alege un președinte în noiembrie", a spus Serghei Narishkin convins că SUA ar fi influențat evenimentele din Belarus și Kârgâstan. Potrivit lui Statele Unite nu sunt mulțumite de actualul șef de stat, care întreține relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Federația Rusă.

„Evaluarea șanselor de câștig a lui Igor Dodon ca fiind în topul preferințelor, Departamentul de Stat al SUA a ordonat Ambasadei sale la Chișinău să influențeze din timp opoziția pentru a organiza proteste în masă în cazul realegerii președintelui în exercițiu și să ceară anularea rezultatelor votului”, a adăugat oficialul rus.

Potrivit acestuia, mass-media și ONG-urile afiliate americanilor deja „aruncă” falsuri în spațiul informațional despre planurile autorităților de a recurge la falsificări.

El a subliniat că responsabilii de securitate din R. Moldova ar fi convinși de diplomații de la ambasada SUA să nu intervină în eventuale proteste în stradă și să treacă imediat de „partea poporului”.

Șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia a mai declarat că există informații că un grup de specialiști americani se pregătesc pentru o vizită în Moldova „cu sarcini clare” pentru „revoluții”.

„Constatăm cu regret că Statele Unite, care proclamă atât de tare inacceptabilitatea oricărei interferențe externe în lupta electorală intra-americană, uită de acest postulat atunci când vine vorba de asigurarea intereselor oportuniste ale Washingtonului în străinătate”, a punctat Narishkin, amintind încă o dată de evenimentele din Belarus și Kârgâstan.

Partea americană, Ambasada SUA în R. Moldova nu a reacționat deocamdată la cele declarate de oficialul rus.

Amintim că recent și ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov s-a pronunțat pe subiectul intervenției SUA. „Statele Unite încearca să provoace în R. Moldova „un abces” al spațiului post -sovetic”, a declarat oficialul rus atunci.

La cele menționate a reacționat candidatul Mișcării UNIREA la șefia țării, Dorin Chirtoacă. Acesta a calificat declarațiile ca fiind jignitoare și un „amestec în treburile interne ale țării”. Chirtoacă a cerut ca Ministerul DE externe să intervină.

Totul după ce mai devreme subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale, a discutat, separat, cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și cu lidera PAS, Maia Sandu. Despre asta a anunțat Departamentul de Stat al SUA, într-un scurt comunicat oficial. Discuțiile au avut ca subiect central alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

David Hale a subliniat sprijinul SUA pentru observarea consistentă a alegerilor, inclusiv prin intermediul unor observatori pe termen lung de la Biroul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului.

Precizăm scrutinul prezidențial este planificat pentru 1 noiembrie 2020. În buletinul de vot se regăsesc opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal