Raport UNICEF: Fetele se implică în proporție de 70% în procesele decizionale, pe când băieții în doar 30% din cazuri

Raport UNICEF: Fetele se implică în proporție de 70% în procesele decizionale, pe când băieții în doar 30% din cazuri

Fetele cu vârstă cuprinsă între 14-24 de ani participă în procesele decizionale la nivel local și național în proporție de cca 70%, pe când băieții participă în jur de 30%, arată datele unui raport privind situația tinerilor din Moldova, inegalitățile reduse cu care aceștia se confruntă și interacțiunea cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Însă statisticile încep să se schimbe radical din momentul în care fetele se căsătoresc unde ca primă ocupație pentru ele sunt treburile casnice și creșterea copiilor. Totodată, tinerii din categoria social vulnerabilă sunt implicați în procesele decizionale foarte rar.

Vorbind despre abilitarea economică a tinerilor, studiul mai constata că tinerele femei par a fi și mai defavorizate pe piața muncii comparativ cu băieții din varii motive, cum ar fi, sarcină, îngrijirea de un copil mic, etc. Doar circa 42% sunt ocupate pe piața muncii, sau aproximativ o pătrime din numărul total al tinerelor femei. O altă inegalitate este salarizarea diferită între bărbați și femei pentru o muncă similară.

Publicitate

O alta inegalitate este legată de accesul tinerilor la servicii comunitare de petrecere a timpului liber, agrement, educație non-formală care în zonele rurale din Moldova nu prea există comparativ cu mediul urban.

„Tinerii din mediul rural au oportunități reduse în acces de astfel de servicii din moment ce transportul interurban nu așa bine dezvoltat, în multe sate din Moldova, ultimele rutiere din centrul raional spre localitatea lor pleacă la orele 3 - 4”, se mai atestă în studiu.

Autor:

Între timp se atestă și inegalități ce vizează tinerii de etnie romă sau cele cu dizabilități în acces la educație, sănătate sau muncă pe motiv de stereotipuri or infrastructură inaccesibilă pentru tinerii cu dizabilități.

În sfera sănătății drept inechitate este considerat faptul ca doar 64% din tinerii din Moldova dispun de poliță de asigurare medicală, restul neavând statut de asigurat în sistemul medical din țară.

Autor:

O altă inechitate în sănătate este faptul că tinerii din mediile urbane au acces la o gamă mult mai mare de servici medicale, inclusiv acces la centrele de sănătate prietenoase tinerilor, care sunt doar în centrele raionale.

Scorul indexului de tineret din 2019, arată că nivelul de toleranță socială pentru întregul eșantion a fost estimată la 4,77 și nu a existat nici o diferență notabilă în toleranța socială între băieți și fete.

Autor:

...

Raportul este realizat în cadrul Campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal