
Tinerii și locuințele: Numărul celor care stau la chirie în același apartament, în creștere
Una dintre cele mai comune teme de discuții în rândul tinerilor este lipsa de locuințe accesibile din punct de vedere financiar, în special în zonele urbane. Totodată, din lipsa salariilor consistente, tinerii nu își pot permite procurarea unei locuințe. Acest lucru o arată datele unui raport privind situația tinerilor din Moldova și interacțiunea acestora cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
・
Conform clasamentului internațional în raportul „Youth Progress Index” din 2017, Moldova înregistrează scorul de 4 din 100 la capitolul locuințe accesibile, comparativ cu Belgia și Georgia, unde au înregistrat un scor de 55 de puncte, Danemarca cu 56,76 și Bulgaria cu 64,86, care înregistrează cel mai mare scor din regiune.
Astfel tinerii din ziua de azi în mare parte stau în chirie, care de obicei este foarte scumpă în capitală. Astfel, aceștia aleg să trăiască mai mulți în același apartament.
Ponderea persoanelor care trăiesc în locuințe cu mai mult de două persoane pe o cameră a crescut în ultimii ani. Astfel, supraaglomerarea tinerilor cu vârsta între 18-29 ani cu reședință obișnuită a fost de 6,5% pentru anul 2015, 7,5% în anul 2016, 8% în 2017 și 10,6% în anul 2018.
Autor:
Totodată tinerii nu au acces în mediul rural la spații pentru petrecerea timpului liber, spații sigure și prietenoase tinerilor. Mai mult ca atât, studiul prezintă o problemă pentru mediul rural și urban și anume faptul că infrastructura este nesatisfăcătoare la capitolul drumuri, cărări, și lipsa în mare parte a infrastructurii adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități, începând cu drumuri inaccesibile și terminând cu clădiri, inclusiv cele de menire publică.

Raportul este realizat în cadrul Campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF.