
Asigurările de viață câștigă teren în R. Moldova. „Volumul s-a majorat de 25 de ori în perioada 2004 şi 2019, iar anual sunt emise în jur de trei mii de polițe”
Asigurarea de viață a devenit un serviciu tot mai solicitat de moldoveni pentru care sunt gata să scoată din buzunar, anual, sute de mii de lei. Totuși, chiar dacă în ultimii 15 ani, volumul asigurărilor s-a majorat de 25 de ori, rata de acoperire e de 10 ori mai mică decât în statele europene.
・
Potrivit expertei în asigurări, Diana Malcoci, cultura asigurărilor prinde contur în țara noastră și mai mulți cetățeni încep să înțeleagă necesitatea de a se proteja sau de a asigura viitorul familiei în cazul unei tragedii.
Astfel, cei mai receptivi în acest sens sunt oamenii cu venituri medii şi ridicate, chiar dacă necesitatea unei asigurări de viață este mai mare la persoanele cu venituri mai mici, întrucât tendința de a economisi e mai mare, iar protecția necesară este mai dificil de acoperit din venituri proprii. De altfel, specialista spune că în perioada pandemică numărul solicitărilor a crescut.
Un moldovean cheltuie, anual, în jur de 23 de euro, în timp ce un român investește aproape 124 de euro, iar un cetățean austriac aproape două mii de euro pentru asigurarea sa
Diana Malcoci, specialistă în asigurări
Autor:
.jpg)
Astfel, dacă o persoană asigurată decedează, e diagnosticată cu o afecțiune medicală gravă, rămâne invalidă sau moare în urma unui accident, beneficiarul înscris în contract va primi suma asigurată. La fel, dacă la expirarea contractului, asiguratul e în viaţă, persoana inclusă în contract va primi totuși banii conform contractului de asigurare. Informațiile și situațiile privind eventualele incidente sunt specificate în mod individual pentru fiecare client.
„Prima de asigurare este suma de bani pe care contractantul asigurării o achită anual pentru a beneficia de protecţie prin asigurare. Valoarea primei de asigurare depinde de mai mulţi factori printre care: perioada de asigurare, vârsta asiguratului, suma asigurată, activitatea profesională, etc. Astfel, prețul unei asigurări de viaţă este destul de flexibil, ceea ce permite contractantului să poate alege modul de plată, suma asigurată, durata contractului, etc. Polița unei asigurări de viață include riscuri de bază și acoperiri suplimentare pe care clientul le poate alege în funcție de necesitățile personale”, mai explică Diana Malcoci.
Potrivit expertei, cea mai scumpă asigurare de viaţă, achitată anual, a fost de peste 100 mii de lei, însă aceasta poate depăși și 200 mii de lei în cazul clienților care deţin mai multe poliţe de asigurare.
Perioada de asigurare poate varia între 10 și 45 ani. Potrivit ultimelor date, în R. Moldova, volumul asigurărilor de viață s-a majorat de 25 de ori în perioada 2004 şi 2019, iar anual sunt emise în jur de trei mii de polițe. Totuși, acoperirea prin asigurare în rândul moldovenilor este de 10 ori mai mică decât cea la nivel european. Astfel, un moldovean cheltuie, anual, în jur de 23 de euro, în timp ce un român investește aproape 124 de euro, iar un cetățean austriac aproape două mii de euro pentru asigurarea sa.