Un fost candidat pe lista socialiștilor lansează un partid. Fondatorii vor ca rusa să fie a doua limbă de stat

Un fost candidat pe lista socialiștilor lansează un partid. Fondatorii vor ca rusa să fie a doua limbă de stat

Pe scena politică din Republica Moldova ar urma să apară un nou partid, numit Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri”, fondat de jurnalistul Mihail Ahremțev, în vârstă de 36 de ani. Acesta își propune să promoveze limba rusă, să introducă ideologia patriotismului și să reprezinte transnistrenii în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul nu a fost înregistrat deocamdată de Agenţia Servicii Publice.

„Până nu demult am promovat limba rusă, am apărat minoritățile etnice din Moldova. Dar am descoperit că, pentru a schimba situația în Republica Moldova, e nevoie de mai mult efort. Sunt multe lucruri care trebuiau făcut, însă într-un final nu au fost realizate. De aceea, am decis să lansăm un nou partid”, spune Ahremțev.

Mihail Ahremțev spune că partidele politice deservesc interesele oligarhilor, a businessmenilor sau interesele lor proprii. Acesta mai consideră că limba rusă trebuie să fie a doua limbă de stat.

Publicitate

„Partidele politice din Moldova nu fac decât să deservească interesele oligarhilor, a businessmenilor sau interesele lor proprii, pe care le promovează la toate nivelurile puterii. Partidele își aduc aminte de popor cu o lună înainte de alegeri, însă după ce alegerile se consumă, uită de promisiuni”, a mai adăugta Ahremțev.

Liderul grupului de inițiativă pentru crearea partidului a mai precizat că stau într-un sediu arendat din banii proprii și a spus că nu au în spate persoane influente care ar finanța partidul.

Mihail Ahremțev a mai condus anterior organizația „Za russkii iazîk” (pentru limba rusă). Liderul noului partid a fost și candidat pe listele Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare din 2014. Acesta fiind al 73-lea concurent.

Ahremțev a activat și la Exclusiv Media SRL, fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea deputatului socialist Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, iar ulterior de soția lui Furculiță, Ludmila. De asemenea, prima doamnă, Galina Dodon, este director financiar la Exclusiv Media.

Anterior, RISE Moldova a scris că Exclusiv Media apare în schema prin care socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute „paradisuri fiscale din lume” – Bahamas. Miza: un transfer de peste 30 de milioane de lei. Banii ar fi intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2016, prin firma Exclusiv Media. Milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului, în baza unor contracte de împrumut.

Totodată, în spatele Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri” ar sta Igor Tuleanțev, ex-liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova. Astfel, acesta ar menţine legături şi cu mai multe persoane din regiunea transnistreană care sunt conectate la serviciile speciale din Rusia.

Tuleanțev este vizat și în investigația Centrului „Dossier” (Досье) și RISE Moldova cu privire la implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova.

El ar fi participat, de rând cu liderul partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, și ex-guvernatorul Găgăuziei, ex-președintele Partidului Regiunilor, Mihail Formuzal, la mai multe întâlniri cu caracter secret cu Episcopul de Bălți și Fălești Marchel. De precizat că aceste întâlniri au atras atât atenția SIS-ului, cât și a Procuraturii Generale.

Amintim că, în 2016 a mai fost lansată o asociație a unui grup de membrii ai mișcării „Urmașii lui Ștefan”. Acum însă nu se mai aude nimic de această organizație.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal