
Sindicatele propun scutiri personale mai mari în politica bugetar-fiscală pentru 2021, dar și neadmiterea importului mașinilor mai vechi de zece ani
Confederația Națională a Sindicatelor din R. Moldova (CNSM) susține că Guvernul ar trebui să majoreze scutirile personale în politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul viitor nu cu 5 ci cu 10%. Sindicaliștii opinează că ar fi bine ca plățile efectuate antreprenor pentru testarea angajaților săi cu COVID-19 să fie impozitate, iar TVA și accizele în vederea protejării producătorilor autohtoni să fie micșorate.
・
La capitolul „Impozitul pe venit”, CNSM propune majorarea scutirii personale și scutirii personale majorate cu 10%, nu cu 5% cum propune Ministerul Finanțelor, reieșind din rata inflației pentru anii 2019-2020.
Sindicaliștii optează pentru stabilirea scutirii pentru persoanele întreținute în sumă de 19.000 de lei anual pentru fiecare persoană întreținută și consideră nejustificată excluderea scutirii acordate pentru soț/soție. CNSM mai propune stabilirea impozitării cu 3% a dobânzilor persoanelor fizice rezidente care depășesc 24.000 de lei anual.
Cei de la sindicate propun ca un patron de business să nu fie scutit de plata impozitului pe venit sau de contribuțiile de asigurări sociale în cazul în care plătește testarea salariaților pentru identificarea COVID-19 sau eventuala lor vaccinare de COVID-19, când aceasta va fi posibilă.
În ceea ce privește capitolul „TVA și accize”, CNSM propune micșorarea taxei pe valoarea adăugată și accizelor în vederea protejării producătorilor autohtoni, la unele categorii de produse; aplicarea scutirilor de impozite și accize la produse petroliere pentru producătorii agricoli autohtoni; neadmiterea anulării scutirii de TVA a materiei prime, materialelor, articolelor de completare şi accesoriilor necesare procesului propriu de producţie, importate de către organizaţiile şi întreprinderile societăţilor nevăzătorilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor; introducerea aplicării cotei TVA la importul și livrarea de autoturisme pe teritoriul Republicii Moldova și anularea accizului; neadmiterea excluderii prohibițiilor referitoare la introducerea autoturismelor mai vechi de zece ani.
La capitolul „Impozit pe bunurile imobiliare”, CNSM pledează pentru neadmiterea anulării facilității care vizează dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului pe bunurile imobiliare.
Amintim că unele măsuri de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021 propuse spre consultare includ:
- majorarea scutirii personale și scutirii suplimentare majore cu 5% – de la 24.000 lei până la 25.200 lei și respectiv de la 18.000 lei până la 18.900 lei, - majorarea scutirii pentru persoanele întreținute cu 50% – de la 3.000 lei până la 4.500 lei, - uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor, - eliminarea impozitării dividendelor distribuite persoanelor juridice, - modificările regimul TVA aferent producției agricole, - anularea scutirii de TVA la importul materiei prime, materialelor, articolelor de completare şi accesoriilor necesare procesului de producție, de către organizațiile şi întreprinderile societăților nevăzătorilor, societăților surzilor şi societăților invalizilor, - implementarea unui mecanism pentru toți agenții economici bazat pe subvenționarea plăților salariale pentru persoanele cu dizabilități angajate.
Ministerul Finanțelor va definitiva și prezenta pentru consultări publice proiectul de lege, ulterior transmis Guvernului spre aprobare și respectiv Parlamentului spre adoptare.