Protestele agricultorilor continuă a treia zi consecutiv așa încât, miercuri, fermierii din mai multe raioane ale țării au ieșit cu tehnica agricolă în stradă la nivel local. Principala nemulțumire este legată de despăgubirile pe care le cer pentru prejudiciile cauzate de secetă asupra culturilor de grupa II: porumb, floarea-soarelui. După ce marți au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii, nemulțumiți de rezultatul discuțiilor, fermierii cer să se întâlnească și cu premierul Ion Chicu.
La proteste au ieșit agricultori din Hîncești, Ștefan Vodă, Leova, Telenești, Călărași, Rezina, Basarabeasca, Strășeni, Ungheni și Cantemir și Nisporeni, a comunicat pentru AGORA unul dintre reprezentanții manifestanților, Andrei Dînga.
Oamenii cer să fie identificate surse financiare pentru despăgubire de 3.000 de lei pentru un hectar de teren de culturi de grupa a II, afectat de secetă. Totodată, solicită anularea deciziei de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere.
Subiectul a fost discutat cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul unei întâlniri organizate pe 19 octombrie. În rezultat, însă, fermierii susțin că „ministrul a venit nepregătit” și nu a propus soluții pentru problemele lor.
Astfel, a fost solicitată o ședință pentru 21 octombrie, în format larg, la care să participe prim-ministrul Ion Chicu, guvernatorul Băncii naționale, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța și membrii Comisiei parlamentare agricultură.
În cazul în care nu vor fi auziți, agricultorii susțin că „vor merge până la capăt” și vor veni în capitală pentru proteste de amploare.
Amintim că la sfârșitul lunii august după organizarea unor proteste masive în țară, agricultorii au spus că nu cedează și ar putea să revină în luna octombrie, în condițiile în care problemele lor nu vor fi soluționate.
Aceasta după ce pe 14 august curent agricultorii din Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești, Leova, Cimișlia și Cantemir au pornit spre Chișinău la volanul tractoarelor. Destinația finală urma să fie Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii planificau să protesteze în fața Guvernului, unde urmau să ceară să le fie examinate problemele cu care se confruntă din cauza secetei, însă au fost opriți de polițiști în zona Dănceni.
Totodată și agricultorii din nordul R. Moldova și-au scos tehnica agricolă pe șosea și au protestat împotriva guvernării. Aceștia au declarat că se alătură colegilor din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, întrucât au suferit pierderi mari din cauza secetei și cer autorităților să întreprindă măsurile necesare.
Până în prezent, peste 1.500 de agenți economici au beneficiat de despăgubiri din partea statului pentru terenurile afectate de secetă, cultivate cu cereale de grupul I.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
