
Vrea să fie plătit pentru muncă, nu pentru perioada cât a lipsit. Fostul șef al Spitalului Republican explică de ce și-a dorit prelungirea contractului
„Nu trebuie să mă plătească pentru cât am lipsit, ci pentru munca pe care o pot presta o perioadă echivalentă”. Așa explică fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, intenția cererii de a i se prelungi contractul de muncă în funcție de manager al instituției pentru încă 6 luni. Potrivit medicului, în așa fel spitalul n-ar fi cheltuit dublu.
・
„Nu știu dacă instanța supremă a tot amânat intenționat timp de 4 luni adoptarea soluției evidente și legale de restabilire a mea până când contractul a expirat, iar restabilirea să nu mai conteze, sau dacă a fost o simplă coincidență de date.
În orice caz, am depus la minister cererea prin care am solicitat prelungirea contractului, pentru ca să nu trebuiască să mă plătească pentru cât am lipsit, ci pentru munca pe care o pot presta efectiv o perioadă echivalentă de timp. Căci pentru mine valorificarea dreptului la munca înseamnă, în primul rând, posibilitatea de a munci”, scrie doctorul Anatol Ciubotaru pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui, astfel, instituția medicală nu ar fi fost nevoită să suporte cheltuieli duble. Mai mult decât atât, fostul director a prezentat și un plan de gestionare a situației legate de COVID-19 pentru următoarea perioadă.
Menționăm că după ce i-a fost adus la cunoștință că contractul de muncă a expirat pe 19 octombrie, Anatolie Ciubotaru a solicitat ca acesta să fie prelungit. Ministerul Sănătății, însă, a respins cererea: „Aprobarea cererii este contrar legii, deoarece potrivit prevederilor din Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de atingere a vârstei de 65 de ani, de către conducătorul unităţii de stat”, au argumentat refuzul, reprezentanții Ministerului.
Amintim că fostul director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru, a fost restabilit în funcție prin decizia Curţii Supreme de Justiţie, pronunțată pe 16 octombrie. Dispoziția Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în privința medicului a fost anulată, iar el restabilit ca șef din 24 martie.
Aceasta după ce fără explicații, pe 24 martie, premierul Ion Chicu a anunțat că directorul Spitalului Republican (SCR), Anatol Ciubotaru, a fost înlocuit cu Andrei Uncuța. Decizia a venit după ce s-a aflat că un medic, două asistente medicale și o infirmieră de la SCR au fost infectați cu COVID-19, iar reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că directorul instituției medicale, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.