45 de case, inundate de ploile din septembrie: Localitățile din UTA Găgăuzia vor primi 2,62 milioane de lei pentru reconstrucții

45 de case, inundate de ploile din septembrie: Localitățile din UTA Găgăuzia vor primi 2,62 milioane de lei pentru reconstrucții

Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia va primi 2,62 milioane de lei, bani ce vor fi distribuiți pentru lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale de la sfârșitul lunii septembrie. Decizia a fost luată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) pe 21 octombrie.

În urma precipitațiilor abundente în regiunea UTA Găgăuzia au fost grav afectate mai multe case și terenuri din diferite localități, inclusiv din orașul Comrat. În plus, au fost avariate 2 km de rețea de gazificare și peste 1 km de drumuri locale.

Astfel, banii alocați ar urmează să acopere pagubele proprietarilor a căror case trebuie demolate sau au fost defectate parțial în urma inundațiilor. Mai exact, au fost înregistrate 45 de locuințe avariate, dintre care opt nu mai pot fi reparate, iar familiile urmează să-și cumpere alte case sau să demareze construcții.

De altă parte, la ședință, premierul Ion Chicu a făcut apel și la autoritățile publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor.

După precipitațiile din 29 septembrie, pe parcursul a două zile au fost curățate și evacuate 500 tone de nămol și a fost restabilită complet rețeaua de gaze din orașul Comrat. Suplimentar, Guvernul a alocat 1,8 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru curățarea albiei râului Ialpug și amenajării unui dig de protecție în orașul Comrat.

Totodată,miercuri CSE a decis alocarea unui ajutor financiar în sumă de 600 mii lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru reparația rețelelor electrice interne a Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. În urma ploilor, a fost deteriorat acoperișul, sălile de studii și toate rețelele electrice.

De asemenea, a fost aprobată acordarea unui ajutor sub formă de materiale de construcție în satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Materialele de construcție vor fi destinate pentru reabilitarea acoperișului clădirii primăriei, a grădiniței, dar și a cinci case din localitate.

AGORA amintește că, la sfârșitul lunii septembrie, zeci de gospodării din orașul Comrat au fost distruse de ploile abundente. Premierul Ion Chicu a inspectat mai multe locuințe și a declarat că 50 de echipe de salvatori întreprind toate măsurile de lichidare a consecințelor provocate de inundații.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal