Țîrdea și-a lansat o carte în care acuză zeci de ONG-uri de acțiuni „contra statului”. Reacțiile unor organizații vizate: Astfel de atacuri sunt specifice regimurilor corupte

Țîrdea și-a lansat o carte în care acuză zeci de ONG-uri de acțiuni „contra statului”. Reacțiile unor organizații vizate: Astfel de atacuri sunt specifice regimurilor corupte

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a lansat azi o carte, intitulată „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”. Într-o conferință de presă și printr-o prezentare Power Point, Țîrdea a acuzat de o serie de rele fundația Soros, National Endowment for Democracy și European Endowment for Democracy. Mai mult, potrivit socialistului, cele trei fundații ar finanța zeci de site-uri, televiziuni și alte ONG-uri, iar asta ar însemna „consumare de sume exorbitante din exterior” sau „lucru contra intereselor statului”. Deputatul a prezentat mai multe bugete ale ONG-urilor, care sunt publice, și le-a comparat cu cele ale ministerelor sau spitalelor. Urmare a prezentării sale, mai multe organizații vizate l-au acuzat pe Țîrdea de „acțiune electorală în favoarea lui Igor Dodon”, „tehnici de manipulare” sau „intoxicarea opiniei publice”. 

În prezentarea sa, Țîrdea a listat bugetele mai multor ONG-uri din Republica Moldova, cum ar fi cele care militează pentru drepturile omului, politici anticorupție, politici în sănătate, libertatea presei și altele. Printre ele s-au regăsit chiar și portalul de investigații RISE Moldova, care recent a publicat o invetigație ce deconspiră relațiile lui Igor Dodon cu Kremlinul, Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Asociația Promo-LEX sau Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Ultimele trei ONG-uri, bunăoară, au fost numite de Țîrdea „cele mai scumpe ong-uri după bugete în anii 2017-2020”.

„Mai multe ministere și agenții guvernamentale dacă le iei împreună au buget mai mic decât ONG-urile din RM. Ele consumă anual sume exorbitante din exterior, fără un impact vizibil”, a acuzat deputatul.

Ulterior acesta a comparat bugetele spitalelor cu cele ale ONG-urilor. „Bugetele unor rechini de ong-uri din RM sunt mult mai mari decât bugetele unor spitale cu mii de bolnavi. Ele au bugete net-superioare chiar în situațiile critice. (...) Fundațiile Soros, NED și EED au creat o rețea care execută acțiuni convenabile donatorilor. E vorba de o caracatiță, o rețea. Aceste ONG-uri declară unele scopuri, dar în realitate sunt instrumente de control și dirijare a unor state, colonizează și lucrează foarte des contra intereselor statului”, a mai spus socialistul.

Mai mult, el s-a plâns că „acum nicio lege nu o poți adopta fără opinia „baronilor așa-zisei societăți civile””.

„Putem vorbi de o capturare a statului de către ei. Sunt mercenari de elită a războiului internațional”, susține Țîrdea.

Într-un final, deputatul a listat și o așa-zisă „rețea mediată a lui Soros”, prin care a acuzat zeci de site-uri de știri și televiziuni de finanțare din partea fundațiilor sus-menționate. Mai mult, potrivit lui Țîrdea, acesta „periază imaginea candidatului de dreapta” sau sunt „portavocea Maiei Sandu”.

Reacțiile unor ONG-uri vizate

Deși nu toate organizațiile pomenite de Țîrdea în prezentarea sa au răspuns acuzațiilor socialistului, unele ONG-uri au venit cu reacții.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi prin lansarea cărții lui Bogdan Țîrdea este o tehnică de manipulare, prin care se încearcă distragerea atenției publice de la probleme grave și acuzații grave care sunt lansate în adresa unor candidați spre, vezi Doamne, activitatea Asociațiilor Obștești, care, regretă Bogdan Țîrdea, nu sunt asociate agenților străini la fel cum se întâmplă în Rusia”, a punctat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

O replică a venit din partea directoarei Ziarului de Gardă, jurnalista Alina Radu, după ce instituția a fost acuzată de Țîrdea că ar fi „portavocea Maiei Sandu”. „Când un parlamentar declară public că ONG-urile, dar și câteva instituții media printre care ZdG, sunt „agenți externi” și regretă că „nu le pot fi deschise dosare penale”, atunci acest deputat are o mare problemă cu înțelegerea funcției sale, a legislației, a drepturilor omului, a libertăților mass-media și aduce un prejudiciu enorm imaginii sale, legislativului, partidului și iubitului său președinte”, a scris Alina Radu.

Printre cei care și-au oferit replica a fost directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

„Calific această ieșire a domnului autor ca o acțiune concertată în context electoral, menită să decredibilizeze imaginea actorilor neguvernamentali și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova care monitorizează și contribuie la procesele democratice și bunei guvernări în Republica Moldova. Condamn aceste și alte atacuri din ultima perioada asupra societății civile, a think-tank-urilor și partenerilor de dezvoltare care activează în Republica Moldova. Astfel de atacuri sunt caracteristice regimurilor politice nedemocratice, corupte și autoritare. Ele trebuie oprite imediat de autoritățile naționale competente”, a scris Groza.

O reacție similară a fost exprimată de directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor.

„Țîrdea și, implicit, Partidul Socialistilor Din Moldova, atacă nu doar sectorul asociativ, dar și partenerii de dezvoltare, cu care și așa relațiile sunt extrem de proaste. Băieții ăștia vor să autoizoleze definitiv Republica Moldova. Cifrele cu care a operat domnul Țîrdea sunt publice, deși multe sunt interpretate greșit, fiind artificial umflate, deoarece marea majoritate a ONG-urilor publica aceste date, care sunt veridice și auditate extrem de riguros de către donatori. În același timp, domnule Țîrdea, cine vă finanțează pe Dvs si partidul Dvs? De ce PSRM nu publică rapoarte financiare mai recente? Fundația Primei Doamne publică măcar ceva date financiare și sursele de finanțare? Ce aveți în kulioace doar voi știți și cei care vă cumpără. Atacurile asupra societății civile sunt specifice regimurilor nedemocratice, corupte și autoritare, pentru care este incomodă o societate civilă independentă și vibrantă. Anume în aceasta direcție se îndreaptă țara noastră”, a scris expertul.

Așa, la rândul său, a reacționat directorul executiv al CRJM, Vladislav Gribincea:

Cenușă: Intoxicarea opiniei publice efectuată de Țîrdea este complexă

Potrivit politologului Dionis Cenușă, Țîrdea se inspiră din tehnicile lui Viktor Orban din Ungaria, „care sunt preluate și utilizate de Rusia prin intermediul PSRM în Moldova”.

„Despre mâna lui Soros nimeni nu a strigat mai mult în Europa decât Orban în Ungaria, mai ales în ultimii 5 ani. Dacă funcționează acolo, de ce să nu fie aplicat și în Moldova? Această remarcă trebuie să fie citită și de către UE, care în continuare ignoră non-democrațiile din Europa (în special Ungaria). Rusia se folosește de acest lucru. Atacul la adresa celor mai influențe ONG-uri din Moldova are loc din câteva motive. Unu, se dorește lovirea indirectă a Maiei Sandu. Doi, asocierea Maiei Sandu cu societatea civilă devine toxică. Trei, orice critică a societății civile adusă guvernării, guvernului sau lui Dodon sunt extrem de puternic slăbite. Deci intenția nu este a atacă societatea civile per se, ci de a utiliza aceste atacuri pentru a o împotmoli pe Maia Sandu”, consideră Cenușă.

Expertul consideră că „intoxicarea opiniei publice efectuată de Țîrdea este complexă, de aceea, trebuie analizată atent înainte de a adopta acțiuni”.

Citește și: Ar fi cumpărat o casă în valoare de 3 milioane de lei la prețul de jumătate de milion de lei. Ce averi mai are și ce mașini conduce deputatul Bogdan Țîrdea

Țîrdea nu este la primul atac asupra ONG-urilor sau a presei. Anterior, socialistul a acuzat AGORA, alături de alte instituții media independente, precum RISE Moldova, Ziarul de Gardă, Newsmaker, Moldstreet și Anticorupție.md, de faptul că „ar cânta în struna Maiei Sandu” și „zi și noapte ar turna noroi peste Dodon”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.