
Lupta acuzațiilor de la „Fulger”: O nouă scrisoare anonimă relevă pretinse încălcări comise de vechea conducere a instituției
O scrisoare anonimă privind pretinse abateri comise în cadrul Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” a fost expediată redacției noastre. Se întâmplă la o lună de la apariția unei alte scrisori anonime, publicată de Ziarul de Gardă. Astfel, pietrele aruncate în grădina actualului șef al instituției, Cazimir Trocin, au trecut în cea a precedentei conduceri.
・
UPDATE 18:30 Fostul șef de la „Fulger”, Vasile Ivas, a revenit cu un apel, negând toate acuzațiile aduse.
Întrebat dacă ar sta în spatele scrisorii anonime plină de critici la adresa actualului comandant, acesta a spus: „Cu ce ocazie, dacă eu m-am pensionat și am plecat. Eu nu am fost concediat din brigadă. Eu am activat 10 ani acolo. Odată ce a venit următorul comandant, nu-mi închipui cum aș putea sta în spatele unor aberații. Eu mă bucur că poate să continue activitatea, să implementeze ceva nou, conducătorii nu pot fi pe viață, ei trebuie să fie pe o perioadă determinată. Îmi pare rău, eu nu l-am criticat și nu-l critic, mă bucur pentru rezultatele care sunt, știu că a făcut și lucruri bune pentru foștii mei colegi”.
Cât despre foile de parcurs care ar fi fost falsificate, a menționat: „În perioada mea, am avut două audituri de la MAI. Dacă ar fi fost depistate încălcări în foile de parcurs, urma să fie demarate anchete sau chiar să fie examinat sub procedură penală. Nu am admis și chiar nu am făcut”. De asemenea, a declarat că, în perioada în care a condus instituția, nu au fost colectate donații de la subalterni.
Rugat să comenteze revenirea adjunctului său, Radu Nichifor, după ce fusese concediat, Vasile Ivas a explicat: „A fost repus prin ordinul șefului IGP în funcția deținută anterior. Nu este comandantul brigăzii angajatorului personalului”.
Iar în partea ce ține de accidentul produs în 2017, în urma căruia a decedat un angajat, a ținut să precizeze: „A fost demarată ancheta de serviciu de către subdiviziunea de resort din cadrul MAI, unde s-au stabilit toate circumstanțele. Nu a fost constatat că persoana ar fi fost în stare de ebrietate. Era în exercițiul funcției, cu automobilul de serviciu”.
Știrea inițială: „Dacă revenim la proverbele noastre, pasărea pre limba ei piere, acel manifesto așa-numit anonim, de facto, a elucidat naivul autor. Firul logic al investigației și psihanaliza ne-a confirmat că acea scrisoare a fost meditația unui grup de persoane frustrate, cu grave tulburări de personalitate, cu trecut și prezent controversat. Scrisoarea nu a fost enigmă de talia complexității construcției piramidelor, ba chiar vădit este că după cortina regiei este ex-comandantul BPDS „Fulger”, Vasile Ivas”, se spune în scrisoarea anonimă.
De menționat este că Vasile Ivas nu a răspuns la apelurile noastre pentru a comenta cele invocate.
Iar actualul șef de la „Fulger”, Cazimir Trocin, ne-a declarat: „Nu am tangență la nimic la ce mi-a fost incriminat. Este Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) care examinează toate detaliile. Și nu aș vrea nici să infirm, nici să confirm că stă anume dumnealui (n.r. – Vasile Ivas) în spate. Nu este exclus. Personal, am solicitat ca informațiile să fie examinate, ancheta este în desfășurare”.
Falsificarea foilor de parcurs sau donații fictive
La indicația fostului comandant, contabilul instituției ar fi falsificat foile de parcurs ale automobilelor deteriorate. Astfel, ar fi fost sustrași câte 10 mii de litri de carburanți anual, spune sursa anonimă.
„În aceeași ordine a ilegalităților, includeau angajați la premii bănești, fapt despre care angajații nu cunoșteau, iar banii erau împărțiți între Vasile Ivas și locțiitorul său Radu Nichifor. Deseori, organizau campanii de caritate cu apel la donații și sustragere imediată a mijloacelor financiare din salariile efectivului. Conform aceluiași concept, a fost reparat și muzeul Brigăzii, cu reținere de mijloace financiare din salariile subalternilor. Lucrările, însă, au fost efectuate din bugetul de stat”, se mai spune în scrisoare.
Ne-a reușit să discutăm cu fostul adjunct al lui Vasile Ivas, Radu Nichifor, care a negat aceste acuzații. Cât despre foile de parcurs care ar fi fost falsificate, ne-a spus că le verifica personal și că nu au fost constatate abateri.
De partea cealaltă, cu referire la pretinsele ilegalități, Cazimir Trocin a comentat: „Poate pe timpul lor ar fi fost, dar nu pot să vă spun cu exactitate. Vorbe sunt, într-adevăr cum spuneți dumneavoastră. Sarcini care nu țineau se serviciu, cu indicații”.
Revenirea lui Nichifor la „Fulger”
Și aceste acuzații au fost respinse de Radu Nichifor, care a subliniat că nu a condus în stare de ebrietate: „Nu s-a adeverit nimic atunci. Nu mai vreau să comentez nimic, a fost situația de la moment”.
Ar fi fost mușamalizat și un accident rutier cu implicarea unui automobil de la „Fulger”, în urma căruia un angajat a decedat pe loc.

Rugat să comenteze această situație, Radu Nichifor a spus că o anchetă a SPIA a constatat că victima nu s-ar fi aflat în stare de ebrietate și că angajatul era în tura de serviciu. A negat și chefurile la care face trimitere sursa anonimă.
Iar Cazimir Trocin a declarat: „Despre acest caz am auzit undeva două săptămâni în urmă, când colegii au vrut să meargă cu un ajutor, cu un act de caritate față de familia colegului decedat. Doar atunci am aflat câte ceva din discuțiile colegilor, că nu era în misiune de serviciu, era într-o misiune personală”.
Amintim că, în septembrie curent, șeful Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, Cazimir Trocin, fusese acuzat că ar fi comis mai multe abuzuri de când se află în funcție. Într-o scrisoare anonimă recepționată de Ziarul de Gardă, semnată „din numele colaboratorilor Brigăzii” de o persoană care, de facto, nu activează acolo, se spune că acesta ar fi obligat mai multe persoane să plece, pentru a promova altele, care i-ar fi loiale, și-ar însuși cantități mari de petrol pe care le-ar folosi pentru alimentarea unităților de transport ale familiei, iar în cadrul instituției angajații ar fi determinați să doneze bani pentru diverse lucrări de construcție. Cazimir Trocin a respins atunci toate acuzațiile, numindu-le „aberații”.