Presa online, în electorală: AGORA, cu cea mai echilibrată abordare între 12 portaluri monitorizate

Presa online, în electorală: AGORA, cu cea mai echilibrată abordare între 12 portaluri monitorizate

Portalul de știri AGORA s-a remarcat prin cea mai echilibrată abordare a acțiunilor electorale, în săptămâna 11 - 17 octombrie 2020. La această concluzie au ajuns autorii celui de-al treilea raport de monitorizare a 12 portaluri informaționale în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020.

„Agora.md și Newsmaker.md au avut o politică editorială relativ echilibrată, autorii materialelor fiind, în general, nepărtinitori, iar candidații și candidatele au fost prezentați/prezentate de cele mai multe ori în context neutru, dar și pozitiv sau negativ, dar fără o tendință clară de favorizare sau defavorizare. Agora.md s-a remarcat în această perioadă prin cea mai echilibrată abordare a acțiunilor electorale”, se arată în concluziile raportului.

Potrivit autorilor, între 11 și 17 octombrie 2020 AGORA a publicat 79 de știri cu un caracter electoral direct sau indirect. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre activitățile electorale ale candidaților/candidatelor la funcția de președinte/președintă, declarațiile acestora, programele electorale etc.

„De asemenea, șapte materiale s-au referit la procesul electoral în general, cu informații relevante pentru alegători pe timp de pandemie. Au mai fost reflectate subiecte ce țin de domeniile sănătate, economie, educație sau de problema transnistreană în context electoral. Din cele 33 de tipuri de protagoniști/protagoniste ai/ale materialelor relevante, candidatul independent susținut de PSRM Igor Dodon a fost vizat, alături de reprezentanții/reprezentantele Guvernului, în cele mai multe cazuri (de câte 23 de ori). La distanță mică, în mod echilibrat au avut calitatea de protagoniști/protagoniste și ceilalți candidați/celelalte candidate la funcția de președinte/președintă, regăsindu-se în top 10 protagoniști/protagoniste mediatizați/mediatizate în perioada de referință”, mai constată experții.

Dacă apreciezi ceea ce facem, vino alături de noi. Investește în jurnalismul de calitate.

Publicitate

„Politica editorială a publicației online Agora.md în perioada de raport a fost echilibrată, materialele cu un caracter electoral fiind, în majoritatea cazurilor, nepărtinitoare în raport cu sursele şi protagoniştii/protagonistele. Cinci candidați și două candidate la funcția de președinte/președintă al/a Republicii Moldova au fost prezentați/prezentate în manieră neutră în textele jurnalistice. Candidatul Igor Dodon a apărut de două ori în context mai degrabă nefavorabil”, se mai arată în raport.

Menționăm că raportul reflectă rezultatele monitorizării comportamentului editorial în cazul a 12 portaluri în perioada 11 – 17 octombrie 2020. Este vorba de Actualitati.md, Agora.md, Aif.md, Gagauzinfo.md, Kp.md, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md, Unimedia.info, Vedomosti.md.

...

Raportul este realizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unui proiect de monitorizare a mass-media implementat cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Ne-am angajat să facem jurnalism independent, iar asta presupune mari investiții. Ca să putem continua, ne-am asumat decizia de a trece la o nouă formă de finanțare, cea de către cititori. Pentru că lucrurile gratuite au costuri ascunse. Un abonament de membru AGORA îți aduce știrile echilibrate la degetul cel mic.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal