Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu ce vizează „Loteria Moldovei”, în care sunt anchetate acțiunile cu implicarea factorilor de decizie ai statului și a ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, prin care a fost instituit monopol în domeniul jocurilor de noroc. Faptul a dus la prejudicierea statului prin venituri ratate în 2017 – 2019 de circa 400 milioane de lei.
„Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu comis cu participarea persoanelor publice, în interes material personal sau în interesul terțelor, manifestat prin atribuirea unor beneficii companiilor străine conform unor scheme dubioase a domeniului jocurilor de noroc cu prejudiciarea bugetului public național”, a spus procurorul general într-o conferință de presă.
Se întâmplă în sectorul jocurilor de noroc, sector al economiei, care potrivit lui Stoianoglo, a trecut către un parteneriat public-privat. Astfel, au fost operate anumite modificări legislative. După care, la nivel de Guvern și instituții cointeresate, a fost aprobată toata baza normativă corespunzătoare. Ca urmare a transmiterii, prin diferite scheme dubioase, unor companii străine, a controlului în domeniul jocurilor de noroc, a fost prejudiciat bugetului public, adaugă șeful PG.
Citește și: Loteria Națională, administrată printr-o companie din Dubai, de un bulgar judecat în Moldova
Ministerul Economiei și Infrastructurii a „aranjat” condițiile tehnice pentru potențialii parteneri, astfel încât, de la bun început, să fie excluse din acest sector companiile autohtone. Evident că, toate condițiile au fost ajustate pentru o companie concretă, rezultatele concursurilor fiind previzibile.
Astfel, prin Legea nr.291 din 16 decembrie 2016 cu privire la organizarea şi desfășurarea jocurilor de noroc, a fost instituit monopolul de stat în domeniu, fiind împuternicită cu organizarea și desfășurarea activității respective Loteria Națională a Moldovei - agent economic cu cotă integrală de stat, iar activitatea agenților economici în domeniul jocurilor de noroc a fost sistată, cu declararea nevalabilă a licențelor.
Potrivit procurorului general, Ministerul Economiei a demarat procedurile contrar avizului negativ al Ministerului Justiției. În aprilie 2018 grupul de lucru a aprobat formal contractele.
Vezi și: Un beneficiar al Loteriei Moldovei este dat în căutare internațională
Urmare a acțiunilor ilicite, deși conform clauzelor contractuale la repartizarea veniturilor din implementare, Loteria Națională a Moldovei urma să beneficieze de 75% din venituri, iar partenerul privat 25%, în realitate, conform estimărilor specialiștilor, raportul de repartizare a profitului din activitatea de organizare și desfășurare a loteriei, este de 11,4% - statul și 89,6 % - partenerul privat, deoarece Loteria Națională a Moldovei suportă costul serviciilor de distribuție și cheltuieli pentru fondul de câștiguri.
În perioada noiembrie 2019 - mai 2020, din vânzarea de bilete au fost încasate peste 326 de milioane de lei. Dintre aceștia, 81,5 de milioane de lei au ajuns la partenerul privat.
Raportând încasările din 2014 - 2015, reiese că în anii 2017 - 2019 bugetul public a ratat venituri de circa 400 de milioane de lei.
Procuratura a inițiat dosar penal pentru abuz în serviciu. În rezultatul acestui parteneriat public-privat circa 65 de companii autohtone și-au stopat activitatea, mii de oameni au rămas fără loc de muncă.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale
