Cartea lui Țîrdea a ajuns și în vizorul Avocatului Poporului: Este un gest neprietenos care țintește în valorile unei societăți democratice

Cartea lui Țîrdea a ajuns și în vizorul Avocatului Poporului: Este un gest neprietenos care țintește în valorile unei societăți democratice

După ce șeful misiunii diplomatice UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a arătat „consternat” de atacurile aduse de socialistul Bogdan Ţîrdea în cartea sa, în care aduce mai multe acuzaţii la adresa ONG-urilor finanţate de UE şi SUA, o reacție a venit și din partea Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai.

Printr-un comunicat de presă, Cotorobai condamnă „orice tentative de denigrare și de intimidare a reprezentanților sectorului asociativ din Republica Moldova”.

„Chiar dacă argumentele invocate nu sunt de natură să afecteze credibilitatea societății civile, să trezească îndoieli privitor la prestația și aportul organizațiilor neguvernamentale, lansarea unor atacuri cu acuzații de activitate de subminare a intereselor statului este în sine un fapt grav, un gest neprietenos care țintește în valorile unei societăți democratice”, susține Mihail Cotorobai. Potrivit lui, organizațiilor neguvernamentale le revine un rol important în promovarea schimbărilor democratice, prin activitatea lor în diverse sfere pe domenii neacoperite de către stat și prin capacitatea lor de a transforma societatea.

Mihail Cotorobai mai accentuează faptul că reprezentanții societății civile fac parte din categoria apărătorilor drepturilor omului, care au un rol pozitiv, important și legitim de a contribui la realizarea drepturilor omului.

Publicitate

Reamintim că, miercuri, 21 octombrie deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a lansat o carte, intitulată „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”. Țîrdea a acuzat de o serie de rele fundația Soros, National Endowment for Democracy și European Endowment for Democracy. Mai mult, potrivit socialistului, cele trei fundații ar finanța zeci de site-uri, televiziuni și alte ONG-uri, iar asta ar însemna „consumare de sume exorbitante din exterior” sau „lucru contra intereselor statului”. Deputatul a prezentat mai multe bugete ale ONG-urilor, care sunt publice, și le-a comparat cu cele ale ministerelor sau spitalelor. Urmare a prezentării sale, mai multe organizații vizate l-au acuzat pe Țîrdea de „acțiune electorală în favoarea lui Igor Dodon”, „tehnici de manipulare” sau „intoxicarea opiniei publice”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal