Mărturiile unei mame care s-a tratat la domiciliu de COVID-19: Nu venea nimeni să vadă dacă stăm acasă sau nu

Mărturiile unei mame care s-a tratat la domiciliu de COVID-19: Nu venea nimeni să vadă dacă stăm acasă sau nu

A intrat în viața lor și le-a adus încercări și emoții noi care într-un final le-a consolidat existența și valorile. E vorba de o familie din Chișinău care timp de câteva săptămâni a stat față în față cu virusul despre care vorbește întreaga planetă - COVID-19.  Cu un micuț de 2,5 ani, testat și acesta pozitiv, au avut norocul de a avea parte de simptome ușoare. S-au arătat uimiți de tratamentul cu apă și paracetamol, propus de medicul de familie, de faptul că nimeni nu îi verifică dacă respectă regimul de autoizolare și de experiența trăită de părinții lor, locuitori ai orașului Bălți, care s-au infectat și ei cu noul virus, având la pachet alte maladii și care au ajuns la spital după multe încercări eșuate. 

Tatiana e mama unui copil de 2,5 ani care a fost dispusă să ne povestească experiența infectării cu noul virus fără a publica mai multe date personale. Ea a aflat că întreaga familie e testată pozitiv după primele simptome, cum ar fi febra, și cu ajutorul unor teste COVID-19 pentru care a trebuit să aștepte minute în șir împreună cu alți aproape 30 de oameni, veniți cu același scop. 

După confirmarea virusului, a contactat medicul de familie care i-a propus un tratament constituit din paracetamol și apă. Pentru că în familie e un copil mic, i s-a propus spitalizarea, însă a refuzat-o și și-a asumat responsabilitatea. Întreaga familie avea parte de simptome ușoare. 

Stresul în urma testării pentru COVID-19 i-a provocat dereglări de vorbire copilului 

Totuși, imediat după testarea copilului, în ciuda faptului că acesta nu a arătat unele emoții negative, cum ar fi frica față de procedură, au început să apară unele dereglări de vorbire. Tatiana spune că au fost adevărate momente de panică și primul lucru la care s-a gândit e că e vorba de o consecință a infecției. 

„Copilul, care vorbește foarte bine, a început să se bâlbâie. Timp de câteva zile, noi am intrat într-o spaimă nebună, pentru că nu înțelegeam ce se întâmplă. Pe urmă ne-am dat seama că copilul se bâlbâie din cauza stresului respectiv, chiar dacă în momentul acela părea foarte liniștită. 

Revenirea la normal a durat aproape cinci - șase zile. Unii îmi spuneau că e nevoie de tratament neurologic. Am încercat să o susținem, să nu își dea seama că se bâlbâie, să vorbim mai calm, mai mult să o ținem în brațe, mai multă atenție. Cu multă răbdare și-a revenit. S-a bucurat enorm când a putut spune în sfârșit cuvântul. Au fost probleme cu acele cuvinte care se începeau cu vocalele. Ne puneam întrebări să nu fie o consecință a COVID-19. Și totuși am rămas să credem că este o sperietură”. 

Trei zile de febră și fără verificări în regimul de autoizolare 

Tot femeia spune că pentru întreg tratamentul anti-COVID-19 a scos din buzunar în jur de 1.500 de lei, dar asta pentru că a apelat la ajutorul și altor medicamente, în afară de paracetamol și apă, la indicația unui alt medic. Totuși, Tatiana împreună cu soțul ei s-au arătat uimiți de faptul că nu sunt verificați dacă respectă regimul de autoizolare. 

„Eu primesc tratament acasă, primesc tratament conform regulamentului și trebuie să stau zece zile după ce am primit rezultatul testului.  Dacă nu mă simt bine după zece zile, atunci urmez în continuare tratamentul. Dacă mă simt bine și nu am simptome, eu sunt obligată să stau acasă zece zile, dar nu vine nimeni să vadă dacă sunt acasă sau nu. Mă sună odată pe zi medicul de familie și mă întreabă cum mă simt. Și fiindcă avem un copil mic, ne-a întrebat dacă dorim să mergem la spital. Febra era foarte mică și am refuzat. Mi-am luat responsabilitatea asupra mea și văd că e bine. A durat trei zile cu febră mai mică decât la noi, iar acum e totul bine”.

O altă nedumerire ține de lipsa necesității de a repeta testul COVID-19 după tratament în scopul asigurării că pacientul poate reveni la activitățile de dinaintea diagnosticului. Membrii familiei nu au făcut testul repetat, dar s-au asigurat că s-au izolat suficient de mult și nu mai reprezintă un pericol pentru alte persoane. 

„În momentul în care vreau să îmi văd părinții după asta...sau stau o lună și nu îmi văd părinții sau scot din buzunar acești bani și mă sigur că merg la ei sănătoasă”. 

Părinții din Bălți s-au infectat și ei. Au ajuns la spital după o săptămână de încercări de a se trata acasă

Totuși, în timp ce se aflau în carantină, părinții Tatianei, locuitori ai municipiului Bălți, au simțit primele simptome ale virusului, iar ulterior au realizat că mulți alți vecini vârstnici s-au infectat și ei. După discuții la telefon, aceștia au contactat medicul de familie pentru a-i cere ajutorul. Pentru că au parte de alte maladii cronice și au o vârstă mai mare de 60 de ani au chemat ambulanța. Angajații spitalului le-a refuzat spitalizarea sub pretextul că nu sunt paturi disponibile.  

„A fost o reacție în lanț, pentru că tatăl meu lucrează la o asociație și se ocupă de țevi. S-a dus să repare ceva și contactând, s-a molipsit și vecinul și câțiva dintr-o scară. Oamenii în vârstă s-au pomenit toți bolnavi. Părinții sunt internați încă în spital. Au un buchet de probleme pe lângă COVID-19. Situația s-a agravat destul de repede, dar la timp au fost internați. Totuși, i-a refuzat de câteva ori ambulanța. A fost stresant. 

Ei contactează ambulanța și li se spune că nu sunt locuri în spital. După asta contactează medicul de familie care le spune să cheme ambulanța. Nimeni nu le scria tratament și erau lăsați de izbeliște. Timp de o săptămână până i-au luat la spital, se tratau cum puteau. Nimeni nu poate să îți scrie antibioticul. Nu poți ieși din casă, vecinii sunt bolnavi. Noi nu puteam veni, pentru că eram în carantină. 

E un cerc închis destul de supărător. Dacă nu au mașină, cum să se deplaseze? Să cheme un taxi, iar ei nu înțeleg, sunt în vârstă. Se pornesc la transport public și trebuie să le explici că nu se poate. Oamenii nu înțeleg care e pericolul. Doar când trece într-o formă mai gravă, își dau seama de situație”. 

După două săptămâni de spitalizare, aceștia rămân a fi internați. Tatiana spune că părinții au fost nevoiți să își facă testul din bani proprii, iar timp de o săptămână, încercările de a se trata acasă i-au costat aproape patru mii de lei. 

„Nu știu care e cauza, dar medicul de familie le spunea că nu îi trimite la test, pentru că au mai mult de 60 de ani. Ei și-au făcut testul din cont propriu. Din câte cunosc, testul e aproape 800 de lei în laboratoarele din țară, dar li s-a spus că te poți duce în laboratorul unui spital din Bălți care se află la primul etaj, iar acolo costă 500 de lei. E interesant de unde se ia acel test de 500 de lei, cine îl face și cine administrează acele teste și de ce 500 de lei și nu 800 de lei. La spital nu au nevoie de nimic, dar încercările de a trata ceva acasă au depășit suma de patru miii de lei. Dacă era din pensia lor, nu le ajungea. Sunt bravo, pentru că reușesc să își mai facă rezerve”. 

Prima escapadă după carantină „a fost ca în Maldive”

În prezent, Tatiana, soțul și copilul ei se simt bine. Ea povestește că a fost destul de dificil să ții în carantină un copil, iar pentru asta a recurs la diferite metode și jocuri pentru a-și înveseli odrasla. Prima escapadă a fost în casa vecinilor. 

„După ce am numărat toate zilele posibile și am mai adăugat ceva de la noi, ne-am văzut cu niște vecini. Ne-am simțit de parcă am plecat în Maldive”. 

Amintim că la sfârșitul lunii august curent, au fost elaborate noi modificări la Protocolul provizoriu de gestionare a pandemiei de COVID-19. Astfel, perioada de autoizolare după infectarea cu coronavirusul de tip nou s-a redus de la 14 zile la 10 zile. Persoanele asimptomatice sunt excluse din izolare după 10 zile de la primirea testului pozitiv, fără necesitatea efectuării unui test repetat, iar persoanele cu simptome medii sunt excluse de obligativitatea de a se autoizola după 13 zile de la data apariției simptomelor. 

La fel, precizăm că pentru a realiza un test COVID-19 la o clinică privată din capitală, trebuie să scoți din buzunar în jur de 750 - 800 de lei, iar pentru a depista anticorpii la COVID-19 - aproape 350 de lei. 

Citește și: Testarea COVID poate deveni o afacere? 630 de mii de lei ar face clinicile private din Moldova într-o singură zi din teste pentru coronavirus (DOC)

De la începutul pandemiei, numărul persoanelor afectate de boală a ajuns la 83.592, iar al celor decedați la 1.930. În total, 3.961 persoane se tratează acasă cu forme ușoare de COVID-19, iar 25.526 sunt sub supraveghere la domiciliu. Ieri, în țară, au fost confirmate 915 cazuri noi și 18 decese. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un medic anesteziolog-reanimatolog din stânga Nistrului a decedat din cauza infecției cu COVID-19

Un medic anesteziolog-reanimatolog din stânga Nistrului a decedat din cauza infecției cu COVID-19

Un neurochirurg și o angajată a Centrului de Sănătate Publică Hîncești au decedat, răpuși de COVID-19

Un neurochirurg și o angajată a Centrului de Sănătate Publică Hîncești au decedat, răpuși de COVID-19

Două aparate de ventilare pentru respirație artificială, donate unui spital din capitală, antrenat în tratarea pacienților cu COVID-19

Două aparate de ventilare pentru respirație artificială, donate unui spital din capitală, antrenat în tratarea pacienților cu COVID-19

Advertoriale
Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

Managerul Glovo Moldova, la un an de activitate: Cele mai frecvente produse livrate și ce l-au învățat moldovenii (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  „Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul
 • 2
  A uitat unde și-a parcat Toyota, iar acum riscă doi ani de pușcărie. Isprava unui șofer din capitală
 • 3
  Ministrul desemnat la MAE România: „Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie”
 • 4
  Moldova va începe să procure gaz din „surse alternative”, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița. Negocierile cu Gazprom continuă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.