Ce arăta BOP înainte de prezidențialele din 2016 versus opțiunile alegătorilor din același sondaj în iunie și octombrie 2020 (GRAFIC)

Ce arăta BOP înainte de prezidențialele din 2016 versus opțiunile alegătorilor din același sondaj în iunie și octombrie 2020 (GRAFIC)

Au trecut patru ani de la precedentele alegeri prezidențiale și, chiar dacă unii candidații s-au mai schimbat, favoriții cursei rămân aceiași. Institutul de Politici Publice (IPP), care realizează Barometrul Opiniei Publice (BOP) în jur de 20 de ani, a arătat, în octombrie 2016, că pentru Igor Dodon ar fi votat 27% dintre moldoveni, iar pentru Maia Sandu - 9,3%. Patru ani mai târziu, sondajul îl arată din nou pe Dodon drept favorit și pe Sandu - pe locul doi, însă cu alte procente. Astfel, potrivit sondajului BOP din octombrie 2020, Dodon ar urma să fie votat de 23,2% dintre cetățeni, iar Sandu - de 19,7%. 

BOP iunie 2020

...

Publicitate

BOP le oferă respondenților perechi de concurenți pentru un posibil tur II al prezidențialelor. Astfel, pentru Igor Dodon în turul II ar vota 33,3% din cei întrebați, iar pentru Sandu - 29,1%. Diferența dintre favoriți se prevede a fi de 4%, în favoarea actualului președinte în exercițiu.

BOP octombrie 2020

Detaliat aici: BOP octombrie 2020 despre prezidențiale: Dacă Sandu și Dodon s-ar confrunta în turul II, diferența de voturi ar fi de doar 0.8% în favoarea actualului președinte

La distanță de patru luni, Dodon câștigă aproape un procent din simpatia respondenților, pe când Sandu - 8,7% la cele 11% din iunie, ajungând la 19,7%.

...

Și de această dată, BOP oferă respondenților perechi ipotetice de finaliști în turul II. De această dată, însă, diferența de posibile voturi acordate lui Dodon și Sandu e de 0,8%, reducându-se de la cele 4% calculate în iunie 2020.

BOP 2016, răspunsuri pentru lunile aprilie și octombrie

În aprilie 2016, respondenții BOP ajung să fie întrebați pentru cine și-ar da votul în cazul unor alegeri prezidențiale. În luna aprilie 2016, Igor Dodon se clasează pe primul lor cu 18,5%, iar Maia Sandu - cu 12,9%.

...

Pe 30 octombrie 2016, voturile se distribuie astfel: Igor Dodon iese în față cu 47,98 % din voturi, iar Maia Sandu - 38,71%.

În turul doi, pe 13 noiembrie, Dodon câștigă cu 52,11%, iar Maia Sandu iese pe locul doi cu 47,89% din sufragii.

Reamintim că ultimul sondaj BOP a fost realizat pe un eșantion de 1.124 de persoane, intervievate în perioada 8-20 octombrie. Proiectul a fost finanțat de Fundația Soros Moldova, iar compania selectată pentru interviuri a fost CBS-AXA.

Menționăm că alegerile vor avea loc pe 1 noiembrie 2020, iar bătălia se dă dintre opt candidați. În cursă sunt înscriși Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (c. independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (PP Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal