
În primele opt luni ale anului, aproape 23.000 de credite au fost prelungite sau restructurate, iar numărul împrumuturilor noi a crescut cu 12,3%
În primele opt luni ale anului curent, numărul creditelor noi a crescut cu aproape 12,3%. Cel puțin asta anunță BNM. Astfel, instituțiile financiare au acordat 194.967 de credite cu un volum total de peste 20 de miliarde de lei. Asta în timp ce în aceeași perioadă a anului precedent, sistemul bancar moldovenesc a oferit peste 173.600 de credite cu o valoare de peste 21 de miliarde de lei.
・
Potrivit BNM, soldul creditelor neperformante a constituit 3,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 8,9% din numărul total de împrumuturi și o creștere de peste 494 de milioane de lei.
La fel, până la finalul lunii august curent, au fost prelungite și restructurate 22.993 de credite cu o sumă totală de 7,37 miliarde de lei.
În context, în perioada ianuarie – august 2020, portofoliul de credite a crescut cu 5,7%, iar în aceeași perioadă a anului 2019, creșterea a fost de 11.6%, ceea ce demonstrează o diminuare de 5.9% p.p.
Volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru al anului curent s-a majorat cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Amintim că Ministerul Finanțelor a solicitat instituțiilor financiare amânarea plăților la credite, în perioada martie - mai 2020, în legătura cu epidemia cu coronavirus. La fel, s-a cerut să nu fie aplicate penalităţi pentru neachitarea în termen a sumelor datorate.
Ulterior, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat, unanim, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25%, adică până la 3,25% anual. La fel, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight până la 6,25% și, respectiv, 0,25% anual.
Totodată, a fost micșorată cu 2,5% norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și a fost majorată cu 1% norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.