
Agricultorii au ieșit din nou în stradă: „Durerile și seceta din această vară ne-au adus aici” (VIDEO)
Agricultorii din țară au ieșit din nou la protest, la ieșirea din Căușeni. Oamenii sunt nemulțumiți că autoritățile bat pasul pe loc în ceea ce privește acordarea despăgubirilor pentru culturile compromise.
・
Astfel, fermierii din Ștefan Vodă au scos în stradă tehnica agricolă. Principala nemulțumire este legată de despăgubirile pe care le cer pentru prejudiciile cauzate de secetă asupra culturilor de grupa II: porumb, floarea-soarelui.
„Am pierderi de milioane, am în jur la 300 de hectare. 90% a fost afectat. În Copceac practic deloc nu a plouat. Am semănat și tot aceeași situație. Se usucă chiar și copacii din livadă. Durerile, seceta din această vară ne-au adus aici. Vrem să ne întoarcă cheltuielile. Nu să le pună la ei în buzunar”, a spus pentru jurnaliștii AGORA un agricultor.
„Stăm aici pe traseu să vedem poate vine cineva de la Chișinău să vorbească cu noi. Să ne dea ajutor pentru a doua cultură. Ei au spus că o să dea, dar au trecut deja două luni și nu vedem nimic”, a menționat Nicolae, fermier din Ștefan Vodă.
În cazul în care nu vor fi auziți de autorități, unii au spus că vor renunța la agricultură, iar alții au afirmat că nu renunță și sunt gata să protesteze chiar și o lună.
„Deja suntem gata să lăsăm totul. Lasă să vină ei să hrănească, să dea la oameni”, a declarat dezamăgit un agricultor.
„Cât o să trebuiască atâta o să stăm aici. O zi, două, o săptămână sau chiar o lună”, afirmă Nicolae.
Amintim că la sfârșitul lunii august după organizarea unor proteste masive în țară, agricultorii au spus că nu cedează și ar putea să revină în luna octombrie, în condițiile în care problemele lor nu vor fi soluționate. Fermierii au spus că şi-au luat o pauză pentru a munci în câmp, dar nu renunță la revendicările lor. În total, statul urma să le ofere compensații în valoare de 300 de milioane de lei. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a început procesarea dosarelor pentru acordarea acestora încă în luna august.
Până în prezent, peste 1.500 de agenți economici au beneficiat de despăgubiri din partea statului pentru terenurile afectate de secetă, cultivate cu cereale de grupul I.