
Dorin Chirtoacă cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală, după declarațiile de susținere din partea rușilor. Ce zice președintele
Candidatul la funcția de președinte, Dorin Chirtoacă, a depus o sesizare la Comisia Electoral Centrală (CEC) prin care cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală. Totul, după declarațiile rușilor care și-au exprimat susținerea pentru actualul președinte. La rândul său, Igor Dodon îndeamnă partenerii externi, atât SUA cât și Federația Rusă să nu se implice în treburile statului, iar declarația anterioară a șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narishkin, o califică mai curând drept atenționare că iată „noi vedem, urmărim”. CEC încă nu a examinat sesizarea liderului PL.
・
„Au fost declarații inadmisibile din partea ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Iar pe 20 octombrie, șeful Serviciului de Spionaj Extern al Rusiei, Serghei Narishkin, declară că se pregătește o revoluție organizată de SUA.
După ce atmosfera a fost încălzită de cei doi, a venit și rândul lui Vladimir Putin, care personal și-a permis să anunțe sprijin pentru Igor Dodon cu o săptămână înainte de alegeri, lucru interzis de le lege și Constituție”, a spus Dorin Chirtoacă, venit la CEC.
Acesta a atenționat despre faptul că potrivit prevederilor Codului Electoral, este interzisă susținerea candidaților din afara țării și a cerut ca Igor Dodon să fie exclus din cursa electorală.
La rândul său, președintele în exercițiu, a reacționat la declarațiile rușilor în vlogul „Igor Dodon răspunde” din 23 octombrie.
„Am văzut mesajele. Americanii spun că aici sunt experți ruși, rușilor au spus că americanii vor să facă destabilizare. Foarte des așa mesaje, forțele geopolitice le dau pentru preîntâmpinarea unor activități. Sper că acest mesaj al Federației Ruse a fosta așa: „Noi știm, noi vedem..” Pentru a preîntâmpina dorința unora de a destabiliza”, a spus președintele.
Dodon a mai spus că nu are experți străini în staful electoral. „Cei care lansează așa mesaje, de ce nu luați în calcul consilierii dumneavoastră politici din diferite țări ale UE, americani, care vă fac campanie. De ce nu vorbiți de miile de ONG-uri care primesc sute de milioane euro și fac campanie?”.
Iar la mesajul despre Narishkin a spus că este un răspuns la cele declarate de SUA. „Eu vă rog foarte mult, stimați parteneri externi, și ruși, și americani, nu vă băgați în treburile interne ale R. Moldova. Dacă aveți între voi dispute - „cine e mai tare?”, luptați în altă parte. Pe noi lăsați-ne în pace”, a punctat Dodon.
CEC deocamdată nu a examinat sesizarea lui Dorin Chirtoacă. „În sediul CEC sunt interzise declarații politice. Cu privire la orice contestare sau sesizare, comisia se va expune fie prin hotărâre scrisă, fie prin hotărâre adoptată în cadrul ședinței. Odată ce abia recent s-a făcut acea sesizare, încă n-am solicitat opinia părților”, a declarat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.
Amintim că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a manifestat deschis suținerea față de candidatul Igor Dodon în alegerile prezindențiale din 1 noiembrie. Mai exact, în cadrul unei conferințe, acesta și-a exprimat speranța că la alegerile care vin „poporul moldovenesc va aprecia eforturile actualului președinte privind apropierea Republicii Moldova de Rusia”.
Iar anterior, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narishkin, a declarat că Statele Unite, în cazul victoriei lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Moldova, pregătesc o revoluție „color” în țară.
Precizăm scrutinul prezidențial este planificat pentru 1 noiembrie 2020. În buletinul de vot se regăsesc opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.