
Cu buzunarul gol, dar alături de idol! Cinci candidați la Președinție au primit bani de la zeci de cetățeni ce nu au raportat niciun venit oficial
Cinci concurenți electorali au primit în actuala campanie bani de la persoane care nu au niciun venit oficial în ultimii trei ani. Este vorba de Renato Usatîi, Andrei Năstase, Igor Dodon, Maia Sandu și Octavian Țîcu. Cei mai mulți astfel de donatori se regăsesc în raportul financiar al candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, iar cei mai mulți bani de la persoane fără niciun venit oficial au intrat în contul cu destinație „fond electoral” deschis pentru candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, aproape 250 de mii de lei.
・
Astfel, datele oferite de Comisia Electorală Centrală arată că:
Renato Usatîi: din cei 414 donatori persoane fizice, 15 donatori, care au făcut donații în sumă totală de 248.750 lei, nu au nicio sursă de venit declarată, iar 14 donatori au avut un venit mai mic decât suma donată în mărime totală de 134.217 lei.
Andrei Năstase: din 66 de donatori, cinci donatori care au făcut donații în sumă de 76 de mii de lei nu au avut nicio sursă de venit declarat, iar trei donatori au avut un venit mai mic decât suma total donată de 25.277 lei.
Igor Dodon: din 96 de donatori, un donator care a oferit suma 6.230 lei nu a avut nicio sursă de venit, iar trei au avut un venit declarat mai mic decât suma donată, în mărime de - 10.241 lei
Maia Sandu: din cei 240 de donatori, 19 donatori care au donat în total 18.700 de lei nu au avut nicio sursă de venit declarată la Fisc, iau un donator a avut un venit declarat mai mic decât suma donată de - 407 lei
Octavian Țîcu: din cei șase donatori, doi donatori care au donat în total 23.900 de lei nu au avut nicio sursă de venit.
„Comisia constată că nu dispune de instrumente necesare pentru a investiga toate detaliile privind sursele de venit. Comisia conchide că este necesară intervenția Parlamentului pentru corelarea legislației și crearea unui mecanism eficient, care să dea competențe organelor fiscale să verifice sursele de venit. Totodată, Comisia nu poate trata intențiile donatorilor sau ale concurenților ca fiind cu reacredință până la proba contrarie”, a menționat membrul CEC Andrei Volentir în calitate de raportor pe acest subiect.
Menționăm că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020, iar bătălia se dă dintre opt candidați. În cursă sunt înscriși Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (c. independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (PP Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).