Președintele (nu) este în putere să mărească salariile sau să facă drumurile? CE SPUNE LEGEA despre atribuțiile șefului statului

Președintele (nu) este în putere să mărească salariile sau să facă drumurile? CE SPUNE LEGEA despre atribuțiile șefului statului

Poate președintele Republicii să îți mărească salariul sau pensia? Probabil te întrebi dacă poate construi școli, spitale, biserici? Ori… poate șeful statului să facă drumuri? Suntem în plină campanie elctorală, iar asta însemnă că promisiunile candidaților la fotoliul prezidențial abundă în spațiul public. Vrem să fii informat și să fii capabil să alegi grâul de neghină. Așadar, îți arătăm CE SPUNE LEGEA despre atribuțiile pe care le are președintele Republicii Moldova. Iar atunci când vei auzi vreo promisiune, să știi dacă este pertinentă sau nu.

O să începem de la principiul separației puterillor în stat. În Republica Moldova există trei puteri: legislativă, executivă și judecătorească. Fiecare are propriile atribuții și este localizată într-o instituție separată. Cele trei, însă, colaborează între ele. 

Legislativul, adică Parlamentul, adoptă legi. Guvernul, pe care îl mai numim și Executiv, administrează statul în conformitate cu legile în vigoare. Iar justiția are grijă să sancționeze persoanele care încalcă buchia legii. 

Așa, și? Unde este președintele? Ce face el? 

Șeful statului, în Republica Moldova, face parte din puterea Executivă. Și totuși, care sunt atribuțiile acestuia?

Președintele țării desemnează prim-minstrul, numește Guvernul, poate organiza referendumuri, are dreptul la inițiativă legislativă, încheie tratate internaționale, oferă distincții și alte câteva chestii despre care vom vorbi un pic mai jos. Ceea ce este important de menționat este faptul că șeful statului își desfășoară majoritatea activităților în tandem fie cu Parlamentul, fie cu Guvernul. 

Spre exemplu, președintele nu poate desemna candidatura la funcția de prim-ministru, dacă nu a consultat fracțiunile parlamentare. Iar candidatul propus de șeful satului trebuie să primească votul de încredere al deputaților aleși. 

Ori, un alt exempu ar fi încheierea tratatelor internaționale în numele Republicii Moldova, care este o atribuție consfințită în Constituție. Totuși, inițial tratatele internaționale sunt ratificate de Parlament. 

În cele ce urmează, o să analizăm, punctual, câteva dintre atribuțiile de bază ale șefului statului. Atribuții care sunt stipulate în legea supremă a Republicii Moldova - în Constituție. 

Parlamentul este singurul organ legiuitor din republică. Adică este singura instituție care poate crea legi. Ulterior adoptării lor, legile trec și prin mâna șefului statului pentru a fi promulgate. În cazul în care are obiecții asupra unei legi,  președintele poate  să o trimită spre reexaminare Parlamentului.  Totuși, dacă Parlamentul își menține hotărârea adoptată anterior, Președintele este obligat să promulge legea ca ulterior aceasta să intre în vigoare. 

Președintele are dreptul la inițiativă legislativă. Ce presupune acest lucru? Șeful statului poate expedia proiecte de lege către Parlament. Ulterior, legiuitorii urmează să se pronunțe asupra proiectului de lege sau asupra propunerii legislative. Adică, va fi examinat și votat de deputații aleși. 

Președintele poate declara mobilizarea parțială sau generală, însă nu fără aprobarea prealabilă a Parlamentului.  De asemenea, în caz de agresiune armată îndreptată împotriva țării, șeful statului este obligat să ia măsuri pentru respingerea agresiunii, declară stare de război și le aduce, neîntîrziat, la cunoștința Parlamentului. 

Șeful statului poate lua și alte măsuri pentru asigurarea securității naționale și a ordinii publice. Desigur, în limitele și în condițiile legii. Imprtant este faptul că, în caz de emitere a unor decrete în acest sens, acestea trebuie, neapărat, contrasemnate de primul ministru. 

Îți spuneam mai devreme că majoritatea activităților pe care le desfășoară Președintele sunt efectuate în tandem cu Parlamentul. Totuși, șeful statului este în putere să dizolve Legislativul, fapt care ar duce la necesitatea alegerii unei loi legislaturi. Adică organizarea alegerilor Parlamentare. 

Revenind. Președintele poate dizolva Parlamentul în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.

Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Concomitent cu aceste posibilități, există și anumite restricții cu referire la dizolvarea Legislativului. 

Astfel, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată în cursul unui an. El nu poate fi dizolvat în ultimele șase  luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, și nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război.

Președintele Republicii Moldova numește în funcție judecătorii instanțelor judecătorești. Iar asta necidecum nu înseamnă că acesta alege cine va fi magistrat sau în ce instanță va activa. Instituția responsabilă de propunerea candidaturilor la funcția de judecător este Consiliului Superior al Magistraturii. 

Șeful statlui este chemat să reprezinte  țara în relațiile cu alte state, la cel mai înalt nivel. Acesta își exercită funcția de reprezentant oficial al statului în colaborare cu Parlamentul și Guvernul. 

Așadar, pe plan extern, președintele:

 • poartă tratative și ia parte la negocieri, încheie tratate internaționale în numele Republicii Moldova și le prezintă, în modul și în termenul stabilit de lege, spre ratificare Parlamentului.
 • la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai Republicii Moldova și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice;
 • primește scrisorile de acreditare și de rechemare ale reprezentanților diplomatici ai altor state în Republica Moldova.

Ce mai face Președintele? Conferă decorații și titluri de onoare, acordă grade militare supreme, soluționează problemele cetățeniei Republicii Moldova și acordă azil politic, numește în funcții publice, în condițiile prevăzute de lege, acordă grațiere individuală. După cum am menționat anterior, acesta poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința asupra problemelor de interes național. Totodată, acordă ranguri diplomatice, conferă grade superioare de clasificare lucrătorilor din procuratură, judecătorii și altor categorii de funcționari și suspendează actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea hotărârii definitive a Curții Constituționale.

Este în putere Președintele să scadă impozitele, să crească pensia, să majoreze salariul ori să facă drumuri? NU. Dar să deschidă școli, grădinițe sau spitale? NU. De toate aceste lucruri se ocupă Parlamentul și Guvernul, care are în componența sa nouă ministere specializate. Chiar și așa, Președintele are un rol important atât în țară, cât și înafară, fiind „imaginea” statului, reprezentându-l față de alte state.

Apropo, pe 1 noiembrie se vor desfășura alegerile prezidențiale. Să nu uiți să ieși la vot!

CE SPUNE LEGEA? Uneori poate nu o înțelegi. Sau nu știi unde să o cauți. Îți explicăm, în acestă rubrică, scurt clar și cuprinzător subiectele care te interesează. Vrem să fii informat și la curent cu ce spune buchia legii. Așadar, așteptăm să ne spui despre ce proces ai vrea să afli #CeSpuneLegea? 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
În 2021 s-a dublat sumă alocată pentru dispozitive medicale consumabile

În 2021 s-a dublat sumă alocată pentru dispozitive medicale consumabile

Republica Moldova se numără printre coautorii Rezoluției ONU privind „Negarea Holocaustului”

Republica Moldova se numără printre coautorii Rezoluției ONU privind „Negarea Holocaustului”

 Franța ridică din restricțiile anti-COVID, după intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare

Franța ridică din restricțiile anti-COVID, după intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare

Advertoriale
Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

 Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova intră în Cod Roșu: Toate școlile, de luni, trec în regim online pentru o perioadă de două săptămâni. Ce alte restricții au fost impuse
 • 2
  Tauber evită să zică cât o costă naveta Bălți-Chișinău, dar spune că ar putea închiria un apartament în nordul țării
 • 3
  Moldovagaz urmează să solicite majorarea tarifelor la gazele naturale. Vadim Ceban: „Întreprinderea activează în pierdere”
 • 4
  Aprobat de Parlament! În R. Moldova se instituie stare de urgență (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.