
Specialiștii atenționează! Cazurile de intoxicație cu ciuperci sunt în creștere. Iată care este primul ajutor medical și cum să evităm astfel de situații
Anotimpul de toamnă se consideră unul nefavorabil pentru amatorii de ciuperci. Recoltarea ciupercilor din păduri, din apropierea gunoiștilor și căilor ferate sau procurarea de la „culegătorii amatori” implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Iată cu ce recomandări vin specialiștii ca să evităm intoxicațiile și cu procedăm în caz de otrăvire cu ciuperci.
・
Intoxicaţiile apar în urma consumului ciupercilor otrăvitoare, ori condiţionat comestibile care nu au fost selectate corect sau nu au fost pregătite corect. Astfel de cazuri reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi cât şi la copii. De aceea este extrem de important să se acționeze rapid pentru stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului. Aceasta poate salva viața persoanei.
Specialiștii spun că cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ peste două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie.
Primului ajutor în caz de intoxicaţie:
- Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
- Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
- Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).