Programul secțiilor de votare din diasporă poate fi prelungit cu două ore, dar în unele țări există restricții de circulație seara. Ce întreprind autoritățile

Programul secțiilor de votare din diasporă poate fi prelungit cu două ore, dar în unele țări există restricții de circulație seara. Ce întreprind autoritățile

Din cauza restricțiilor de circulație pe timp de noapte, impuse de unele țări în contextul pandemiei, există riscul ca unii alegători din diasporă să nu poată ieși la vot după ora 21:00. În acest sens, autoritățile din R. Moldova poartă dialog cu statele respective pentru a obține permisiunea de circulație a alegătorilor în orele serii. Aceasta mai ales că, programul de activitate în ziua scrutinului, prin lege, poate fi prelungit cu două ore, dacă la secții se adună multă lume. Desprea aceasta a comunicat președinte Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, la emisiunea „Internetu grăiește”.

„Am fost deja informați de Ambasada R. Moldova în Franța despre instituirea unui regim special de aflare în afara locuinței. Persoanele care se vor afla în stradă mai târziu de ora 21:00 vor fi amendate. Ceea ce înseamnă că unele persoane care vor veni la vot mai târziu, riscă să nu poată vota din această cauză.

În acest sens se lucrează. Ambasada solicită autorizații speciale de la organele publice locale pentru ca cetățenii să poată vota și să poată părăsi secțiile de vot și după ora 21:00”, a precizat Dorin Cimil. Situația similară, cu privire la restricțiile de circulație se constată și în alte țări.

Publicitate

Iar nevoia de a obține permisiune de circulație pentru alegătorii moldoveni vine în contextul în care Biroul Electoral al secției de votarea, așa cum prevede legea, poate mări ziua scrutinului cu două ore. Aceasta se decide în cazul în care se formează cozi și alegătorii nu reușesc să-și exprime votul. Decizia se ia în baza solicitării persoanelor venite la secțiile de votare, precizează președintele CEC.

„Legea prevede mecanismul de prelungire a termenul de vot cu două ore. Acest procedeu a fost deja pus în practică de câteva ori”, dă asigurări, Dorin Cimil.

Precizăm că deși pentru alegerile prezidențiale din acest an, peste hotarele țării au fost deschise cu 39 de secții de votare mai mult decât în cadrul alegerilor din anul 2016, numărul acestora ar putea fi, totuși, redus. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, susține că în cazul în care votarea va deveni imposibilă la o anumită secție, alegătorii ar putea să-și exercite dreptul a vot mergând la cea mai apropiată secție de votare. Schimbările pe ultima sută de metri ar putea să apară din cauza agravării situației epidemiologice într-un stat sau altul.

La alegerile din 1 noiembrie moldovenii din diasporă vor putea vota în baza buletinului de identitate, a pașaportului, inclusiv cel expirat și a livretului de marinar.

În total, în afara țării vor fi deschise 139 de secții de votare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal