State din Orientul Mijlociu boicotează produsele franceze, din cauza caricaturilor cu profetul Mahomed

State din Orientul Mijlociu boicotează produsele franceze, din cauza caricaturilor cu profetul Mahomed

Magazine din Kuwait au retras de pe rafturi produsele franţuzeşti, în semn de protest faţă de folosirea caricaturilor cu profetul Mahomed într-o sală de clasă, de către un profesor care a fost ulterior decapitat de un adolescent rus de origine cecenă. În Arabia Saudită, un hashtag care cere boicotarea magazinelor Carrefour a fost al doilea cel mai folosit în cursul zilei de duminică, transmite News.ro.

Ministerul de Externe francez a anunţat că au apărut apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, mai ales cele alimentare, în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, precum şi apeluri pentru organizarea de demonstraţii împotriva Franţei din cauza caricaturilor.

Musulmanii consideră că orice desen cu profetul Mahomed este o blasfemie.

„Aceste apeluri pentru boicot sunt lipsite de fundament şi ar trebui oprite imediat, precum şi toate atacurile împotriva ţării noastre, care sunt promovate de o minoritate radicală”, a arătat ministerul.

Instituţia a mai cerut autorităţilor să vorbească împotriva acestor boicoturi, pentru a ajuta companiile franceze să asigure siguranţa cetăţenilor francezi.

În Kuwait, Uniunea Societăţilor Cooperatiste de Consum, neguvernamentală, care reuneşte peste 70 de magazine, a emis pe 23 octombrie o directivă pentru boicot.

Mai multe astfel de magazine, vizitate duminică de reporteri ai Reuters, au golit rafturile de produse precum cele pentru păr şi de înfrumuseţare fabricate de companii franceze.

Ministrul de Externe din Kuwait, care s-a întâlnit duminică cu ambasadorul francez, a condamnat uciderea profesorului francez, pe 16 octombrie, ca o crimă oribilă, dar a subliniat necesitatea evitării insultelor la adresa religiei, în remarci oficiale şi politice, care ”amplifică ura, antipatia şi rasismul”.

Premierul pakistanez Imran Khan a declarat duminică că preşedintele francez Emmanuel Macron ”a atacat islamul” prin încurajarea expunerii caricaturilor.

Macron a scris pe Twitter că Franţa a respectat toate diferenţele în spiritul păcii, dar că nu acceptă discursul urii, şi a apărat dezbaterile rezonabile. „Nu vom ceda niciodată”, a spus Macron.

Franţa şi-a rechemat sâmbătă ambasadorul din Turcia, după ce preşedintele turk Tayyip Erdogan a spus că Macron, care în această lună a declarat război ”separatismului islamist”, are nevoie de tratament mintal, din cauza atitudinii faţă de musulmani.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal