ENEMO, despre desfășurarea campaniei electorale. „Au fost observate tactici negative și limbaj ofensator” (VIDEO)

ENEMO, despre desfășurarea campaniei electorale. „Au fost observate tactici negative și limbaj ofensator” (VIDEO)

În primul Raport interimar privind alegerile prezidențiale 2020, observatorii misiunii europene ENEMO au observate tactici negative și limbaj ofensator între candidații care luptă pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Observatorii europeni susțin că multe dintre promisiunile concurenților pe care le-au prezentat nu se încadrează în obligațiile șefului statului. 

ENEMO a ținut să precizeze că campania electorală din acest an a început discret, însă s-a intensificat pe măsură ce se apropie de ziua alegerilor. În mod special, au menționat că activitățile de informare de la ușă la ușă, mitingurile electorale și panourile publicitare au devenit vizibile chiar în primele zile după înregistrarea oficială a majorității candidaților.

„Dacă se ia în considerație potențialele reclamații și recursuri acest lucru se agravează. Noțiunea strict definită de campanie electorală lasă loc pentru agitație preelectorală deghizată, în special în timpul procesului de colectare a semnăturilor. Misiunea a observat că campania a început discret dar s-a intensificat pe măsură ce s-a apropiat de ziua alegerilor. Activitățile de informare de la ușă la ușă, unele mitinguri electorale și o serie de panouri publicitare au devenit vizibile în primele zile după înregistrarea oficială a majorității candidaților. O cantitate considerabilă de publicitate electorală plătite în mass-media online, în special pe rețelele de socializare a fost observat încă din primele etape ale campaniei, a spus expertul în Alegeri, observator CEC Oleg Reut.

Powered by http://embedfbvideo.com & increasing website traffic

Chiar și așa, ENEMO evaluează mediul general al campaniilor electorale ca fiind competitiv și calm.

„În general campania electorală poate fi evaluată pașnică și calmă, deși au fost observate tactici negative și limbaj ofensator. Misiunea a observat elemente ale unei campanii cu funcționari, deoarece numeroși oficiali publici fac campanie deschisă sau susțin anumiți candidați. ENEMO a observat că multe dintre promisiunile candidaților nu se încadrează în obligațiile președintelui”, a mai spus Reut.

Raportul reprezintă primele concluzii și constatări la care a ajuns compania ENEMO, perioada din 01-22 octombrie 2020.

Amintim că duminică, 1 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.