*Acest material este sponsorizat

Efim Cazac, a patra generație de apicultori în familia sa: „Stupii cu albini sunt pentru noi ca un utilaj de extragere a aurului”

Efim Cazac, a patra generație de apicultori în familia sa: „Stupii cu albini sunt pentru noi ca un utilaj de extragere a aurului”

Știai că pentru a produce 1 kilogram de miere, o albină trebuie să viziteze aproximativ 5 milioane de flori? De asemenea, albinele sunt singurele insecte care produc hrană pentru oameni, ele având un rol major în procesul de polenizare a plantelor și echilibrul natural. Pentru Cazac Efim, apicultor din a patra generație – albinele au devenit pasiunea vieții sale, încă din cea mai fragedă copilărie. A crescut în prisaca buneilor și părinților, iar astăzi a reușit să-și transforme visul „dulce” în realitate, îngrijind sute de stupi în 8 sate din raionul Soroca și producând anual tone de miere și zeci de familii noi de albini.

A început afacerea în 2015, iar astăzi are peste 1200 de stupi

În Republica Moldova, apicultura este o îndeletnicire foarte populară, cu o istorie bogată și sute de apicultori care o împărtășesc. Pe lângă Gospodăria Țărănească pe care a reușit să o creeze și dezvolte, Cazac Efim este și președintele Asociației de Apicultori din Câmpia Sorocii, iar de câțiva ani și client fidel Microinvest. Cu suportul companiei, apicultorul a reușit să-și crească la maxim prisaca de albine și să prindă „gustul” business-ului agricol.

„Istoria îndeletnicirii noastre de familie a început de la străbunicul Tudor, el a avut albini și producea miere. De la el, dragostea pentru prisacă s-a transmis din generație în generație, ca să ajungem și noi să-i urmăm exemplul, cu mândrie și pasiune. După ce mi-am făcut studiile, într-un domeniu total diferit – arhitectura, am decis să revin acasă și să mă fac și eu apicultor. Bunelul și tata mi-au lăsat mie cei 40 de stupi ai familiei, după care am aplicat pentru un proiect și am achiziționat încă 150 de stupi. Așa, anual, am început să ne creștem prisaca, ca astăzi să punem la iernat 1200 de familii și să avem contracte de vânzări pentru tot anul 2021,” ne-a mărturisit tânărul apicultor, în timp ce ne prezenta una din prisăcile sale de albini, din satul său de baștină – Hristici.   

„La primul credit, toți ne spuneau că o să rămânem fără casă și masă”

Efim Cazac

Apicultorul din Soroca spune ferm că, odată ce ai îndrăgit prisaca și mierea, e greu să te desparți de ele. Ba mai mult, apicultura devine un azart. În familia Cazac, toate deciziile de gestionare a micii lor afaceri, care între timp a devenit destul de mare, se iau împreună. Formula succesului e simplă – utilizarea cât mai eficientă a fiecărui suport. Până în prezent, au aplicat la peste 50 de proiecte, dintre care, 13 s-au soldat cu succes. Rezultatele bune i-au motivat să apeleze și la credite, care după spusele lor, au fost o adevărată salvare, fără de care e practic imposibil să dezvolți un business mic, mai ales în domeniul agricol.

„Dacă noi îi ascultam pe cei din jur și nu luam primul credit, azi nici 100 de stupi nu aveam. Să pornești o afacere de la 0 fără un suport financiar e practic imposibil. Nimic nu cade din pod. Care e secretul unui credit avantajos? Nimic complicat, doar să-ți faci un plan de afacere cât mai obiectiv și să nu visezi la maxim. Când am luat primul credit, încă eram cu capul în nori și realitatea a fost un pic alta. La al doilea deja eram mai experimentați. De ce ar trebui să investesc resursele mele, când aș putea să investesc resursele organizației de creditare, dar să le calculez foarte bine și responsabil,” spune încrezut Efim Cazac, care astăzi se poate lăuda cu o istorie creditară destul de bogată, dar și rezultate frumoase în afacerea sa.

„Domeniul apicol nu așteaptă! Microinvest ne-a venit în întâmpinare la momentul oportun”

Efim Cazac

La fel ca oricare alt domeniu agricol, apicultura este o ocupație sezonieră, dar care necesită investiții tot anul împrejur. Anul apicol începe în luna august, când apicultorii pregătesc familiile de albini pentru iernat, cu care să iasă în primăvară, când începe sezonul de colectare a mierii de salcâm, cel mai căutat și apreciat tip de miere. Investițiile de bază se fac în stupi și utilaje, iar după cum ne-a mărturisit Efim Cazac, în apicultură trebuie de acționat strategic și rapid, pentru o roadă bună. Anume din acest motiv, au apelat la Microinvest.

„În 2017, aveam nevoie de bani în sezon și am făcut un cerc la toate organizațiile de creditare din Soroca, ca să analizăm ofertele. Nu ne-a luat mult timp ca să revenim la Microinvest, pentru că am fost tratați cu încredere și respect și chiar ne-au intrat în situație. Pe lângă procente și comisioane avantajoase, pentru noi contează să fie cât mai rapid și simplu. Am primit creditul în trei zile, ceea ce la bănci e practic imposibil. Microinvest vede creditele ca pe o colaborare, respectă fiecare client și oferă soluții cu adevărat potrivite. Băncile nu văd stupul ca o investiție, ci ca o simplă cutie de carton, iar pentru noi, apicultorii, un stup e o adevărată comoară. Pot spune ferm că dacă nu mergeam la Microinvest, la sigur nu eram unde sunt acum și le sunt foarte recunoscător că au crezut în mine și intențiile mele,” mărturisește tânărul apicultor din Soroca.

Pentru 2021 au planuri mărețe: să creeze un Centru de Masterclass și un brand propriu de miere

Pandemia a afectat nu doar afacerile mari și mijlocii, dar și domeniul agricol, în special apicultura. Totuși, în pofida provocărilor, familia Cazac continuă să rămână optimistă și să-și bifeze cu verde noi planuri și proiecte. Primul din ele este să construiască alte două prisăci în Soroca, dar și să producă noi familii de albini, care au devenit un produs destul de întrebat pe piața din Moldova. Un alt scop major, pe care și-l propun deja de mult timp, este să educe consumul de miere în țara noastră și să promoveze mierea autohtonă, sub un brand propriu.

„Să fii apicultor e ca o loterie, niciodată nu știi sigur câtă miere vei avea. Albinele sunt și ele ființe vii și simt când faci asta din suflet sau pentru venit. Pentru noi apicultura e mai mult decât o simplă afacere. Cu ajutorul creditelor am ajuns să visăm la ceva la ce nici nu ne gândeam acum câțiva ani. Vrem să ne creăm propriul brand de miere, să ambalăm mierea în pliculețe și să o aducem pe rafturile benzinăriilor, pentru a educa consumul de miere, la fel cum este cel de zahăr. De asemenea, ne propunem să aducem pe piață un tip nou de produs apicol: miere-cremă. Deja avem utilaj special de producere, pe care îl testăm. Chiar ne dorim ca mierea noastră să fie apreciată și la noi în țară și să nu fim nevoiți să o ducem la export. Astăzi 90% din roada noastră merge în Europa, în vrac, unde și prețul e mai mic și nici nimeni nu știe că e miere din Moldova, produsă cu dragoste și multă muncă. Apicultorii din Moldova știu să producă miere bună, trebuie doar să știm cum să o promovăm aici, la noi acasă,” spune optimist Efim Cazac.

P.

Vezi și aceste știri
Aura Taran: „Mereu mi-am dorit o mașină. Microinvest m-a ajutat să-mi realizez acest vis”

Aura Taran: „Mereu mi-am dorit o mașină. Microinvest m-a ajutat să-mi realizez acest vis”

5 întrebări pe care trebuie să ni le punem înainte de a lua un credit. Răspunde Microinvest – un creditor responsabil

5 întrebări pe care trebuie să ni le punem înainte de a lua un credit. Răspunde Microinvest – un creditor responsabil

Microinvest continuă să susțină sectorul agricol al țării, în pofida noilor provocări

Microinvest continuă să susțină sectorul agricol al țării, în pofida noilor provocări

Afacerile autohtone susținute de Microinvest - visul de ieri, realitatea de azi

Afacerile autohtone susținute de Microinvest - visul de ieri, realitatea de azi

Pentru natură nu există carantină! Microinvest anunță că va credita sectorul agricol și pe timp de criză

Pentru natură nu există carantină! Microinvest anunță că va credita sectorul agricol și pe timp de criză

Microinvest susține peste 4000 de antreprenori și nu aplică penalități în perioada pandemiei

Microinvest susține peste 4000 de antreprenori și nu aplică penalități în perioada pandemiei

Advertoriale
Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine
 • 2
  Dodon, despre proiectul politic al lui Ceban: Primarul nu a consultat și nu trebuie să consulte cu noi această decizie
 • 3
  Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la agentul termic. Compensațiile pentru consumul de gaz rămân neschimbate
 • 4
  Un autocar de pe linia Chişinău-Bucureşti a ars în totalitate pe traseu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.