În Belarus a început o grevă națională. S-au închis mai multe întreprinderi de stat, magazine, universități și localuri

În Belarus a început o grevă națională. S-au închis mai multe întreprinderi de stat, magazine, universități și localuri

În această zi de luni, în Belarus a început o grevă de proporții. Lidera mișcării de opoziție, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat că protestele vor continua după ce guvernarea nu a îndeplinit „ultimatumul poporului”. Meduza.io scrie că mai multe întreprinderi s-au închis cu ocazia grevei, multe dintre ele - de stat. E vorba despre „Grodno Azot”, „Uzina de tractoare din Minsk”, „Uzina electrotehnică din Minsk”, MZKT (uzina care produce vehicule off-road) și „Belarusnefti”. 

Muncitorii acestor întreprinderi au mărșăluit pe teritoriul întreprinderilor, unii au protestat la intrări sau nu s-au prezentat la muncă. În fața mai multor uzine au fost zărite mașinile OMON-ului.

Sursa scrie că numeroase companii private s-au alăturat grevei naționale. Unele au anunțat că au astăzi zi liberă, altele - că pleacă în concediu pe o perioadă nedefinită, iar altele - că fac inventariere. Printre ele se numără centre medicale, magazine, baruri, cafenele, școli de limbi străine, săli de fitness, agenții de turism, saloane de înfrumusețare și servicii auto.

Protestează și studenții, iar OMON a descins asupra tinerilor și a efectuat mai multe percheziții.

Bunăoară, studenți de la Universitatea Tehnică din Belarus și cei de la Universitatea de Stat de Informatică au mărșăluit pe bulevardul Independenței din Minsk, însă Evroradio spune că forțele de ordine au efectuat mai multe rețineri, iar mulți studenți au luat-o la fugă.

La proteste au participat și studenții Universității de Cultură și Artă, a Universității de Stat, a celei Pedagogice, Economice și de Medicină. Unii au decis să organizeze acțiuni de protest stând pe jos în timpul orelor, alții - la intrare în instituții. Acțiuni similare au loc în universități in Brest și Grodno.

Meduza scrie că pe 26 octombrie au avut loc peste 100 de rețineri, în special la Minsk.

De menționat că Tihanovskaia a îndemnat și sectorul privat, asociațiile religioase, culturale și sportive să participe la greva națională. „Protestele întreprinderilor de stat sunt ca o pârghie de presiune economică, iar cele ale sectorului privat - o manifestare de solidaritate, fapt nu mai puțin important”, a spus Tihanovskaia.

Citește și: (UPDATE)Protest de amploare la Minsk: Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Republicii Belarus. Sunt rețineri (VIDEO)

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal