Guvernul va contesta decizia magistraților prin care statul poate pierde terenul pe care se află Consulatul R. Moldova în Odesa

Guvernul va contesta decizia magistraților prin care statul poate pierde terenul pe care se află Consulatul R. Moldova în Odesa

Deciziile se țin lanț în cazul terenului pe care e amplasat Consulatul R. Moldova la Odesa. Inițial, pe 23 octombrie, Judecătoria Chișinău a anulat o hotărâre a Guvernului prin care se anula, la rândul său, trecerea clădirii consulatului din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș. A doua zi, Guvernul a venit cu o reacție în care consideră hotărârea judecătorească ca fiind neîntemeiată și anunță că va depune un apel.

„Guvernul Republicii Moldova consideră hotărârea judecătorească menționată ca fiind neîntemeiată, emisă cu aplicarea eronată a normelor de drept material și procedural, precum și neelucidarea circumstanțelor importante pricinii și va înainta cererea de apel”, se anunță într-un comunicat al Executivului.

Guvernul a venit și cu o explicație detaliată a cazului. Potrivit instituției, la final de ianuarie, reclamant Irina Romlenskaia, s-a adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Afacerilor Externe și Integrității Europene al Republicii Moldova, Agenției Proprietății Publice, privind obligarea de trecere a unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb, și anume: să inițieze procedura administrativă de pregătire și încheiere a contractului de schimb în privința bunurilor imobile:

1) terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha(număr cadastral 5110137500:50:011:0044) și construcția capitală cu destinație locativă, lit.A, cu suprafața de 402,2m2, cu anexele lit.Б, lit.Г, nr.1-3, amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or. Odessa, Ucraina(proprietate a reclamantei) și

2) bunul imobil(construcție capitală), amplasat pe str. Posmitnogo, nr.2/2Б, or. Odessa, Ucraina(proprietate a Republicii Moldova).

La 31 iulie curent, Guvernul a abrogat hotărârea nr.142 din 27.02.2019.

Ulterior, la 25 august 2020 Irina Rolemskaia a înaintat cererea de completare a acțiunii și anume:

l. Anularea Hotărârii Guvernului nr. 577 din 31.07.2020 pentru abrogarea Hotărârii Guvernului RM nr. 142/2019 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

2. Obligarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de executare a Hotărârii Guvernului RM nr. 142 din 27.02.2019 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public in domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

În ședința de judecată, Guvernul Republicii Moldova a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată înaintată de către Irina Rolemskaia.

Cu toate acestea, magistrații Judecătoriei Chișinău i-au dat câștig de cauză Irinei Rolemskaia.

Hotărârea instanței poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal