Pe piaţa valutară Forex se investeşte în marjă, adică la o sumă de 1.000 euro efectiv plasată investitorul poate cumpăra valute în valoare de 100.000 de euro graţie marjei de 1 la 100. Astfel, o apreciere de 14% a francului elveţian în raport cu euro poate aduce un câştig de 1.400% pentru cei care au pariat inspirat pe aprecierea francului în raport cu euro sau o pierdere de 1.400% pentru cei care au mizat greşit pe o depreciere a francului.
Pariul pe aprecierea francului elveţian şi investiţiile pe bursa austriacă au fost strategiile care le-au adus cele mai mari câştiguri fondurilor mutuale în primul trimestru, de până la 34,6% în euro. Fondurile de acţiuni cu miză exclusiv locală au câştigat până la 1,6% în primele trei luni, randament apropiat de cel al fondurilor de obligaţiuni.
Toată reputaţia francului elveţian, dar şi a Băncii Centrale a Elveţiei (SNB- Swiss National Bank) s-a năruit joi, 15 ianuarie, la ora 12, când printr-o decizie şoc, neanticipată deloc de pieţe, elveţienii au decis să renunţe la plafonul de apărare contra aprecierii a francului instituit acum 3 ani şi jumătate, de 1,2 CHF pentru un euro.
Decizia a fost şocantă, deoarece cu câteva zile în urmă Thomas Jordan, guvernatorul Băncii Centrale a Elveţiei a dat asigurări că nivelul de 1,2 CHF/euro va fi menţinut pentru a proteja economia Elveţiei, afectată de intrările masive de bani ale marilor investitori, care caută un refugiu sigur.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.