R. Moldova trebuie să propună trei candidați pentru funcția de judecător la CtEDO, până în mai 2021. Cum MJ încearcă să urgenteze concursul și ce zic experții

R. Moldova trebuie să propună trei candidați pentru funcția de judecător la CtEDO, până în mai 2021. Cum MJ încearcă să urgenteze concursul și ce zic experții
Foto simbol


R. Moldova urmează să propună trei candidați pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Unul dintre ei va fi selectat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)  în iunie 2021, pentru un mandat de nouă ani. Deși termenul limită, stabilit de Consiliul Europei (CE) pentru prezentarea celor trei aleși este luna mai a anului viitor, Ministerul Justiției intenționează să desfășoare concursul de selecție până la sfârșitul anului curent. Experții judiciari se arată nedumeriți. Pe lângă faptul că cer să fie revăzută componența comisiei ce va evalua judecătorii, experții spun că termenii restrânși ar „știrbi din calitatea și corectitudinea concursului”. În paralel, Ministerul Justiției organizează ședințe de consultare, întrucât comisia încă nu a fost formată.

Mandatul actualului judecător din partea R. Moldova la CtEDO, Valeriu Grițco, expiră pe 2 decembrie 2021. Despre aceasta, autoritățile moldovenești au fost informate printr-o scrisoare oficială din partea secretarului APCE, Wojciech Sawicki. Astfel, țara noastră trebuie să prezinte Biroul APCE trei candidați spre selecție până la 10 mai 2021.

Întreaga procedură se desfășoară în trei etape. Inițial candidații sunt selectați la nivel național de o Comisie constituită în acest sens. Ulterior, dosarele celor trei judecători sunt remise spre examinare în Panelului consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători ai CtEDO. Aici se analizează dacă corespund cerințelor atât candidații, cât și desfășurarea concursului național. Iar  luna iunie 2021, judecătorul din partea R. Moldova va fi ales prin prin votul final în plenul APCE.

Etapa națională de selecție

Deși termenul limită impus de CE este luna mai a anului viitor, Ministerul Justiției și Guvernul R. Moldova doresc să desfășoare concursul de selecție până la sfârșitul anului curent. Inițial, se planifica ca termenul să fie de până la 1 septembrie, iar graba a stârnit nedumerirea experților în justiție.

Nemijlocit la nivel național, se instituie o Comisie care, prin concurs, selectează cei trei judecători, candidați pentru înalta funcție la CtEDO.

În luna iulie a fost propus un Proiect al Guvernului ce prevedea 17 membri în comisie: În calitate de președinte se propune ministrul justiției Fadei Nagacevschi, iar vicepreședintă - viceprim-ministra Cristina Lesnic. În componență se regăsesc procurorul general Alexandr Stoianoglo, președinta CSP Angela Motuzoc, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, doi experți în lingvistică, un reprezentant al societății civile.

La concurs sunt admiși juriștii care trebuie să întrunească un șir de cerințe, esențial fiind ca aceștia să posede cunoştinţe în domeniul sistemului juridic naţional, în domeniul dreptului internațional public şi să aibă o experienţa juridică în domeniul drepturilor omului. În plus trebuie să posede fie limba engleză, fie limba franceză și să fie în măsură de a exercita cel puțin jumate din mandatul eventual de 9 ani până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Candidații depun dosarele, care sunt examinate în prima etapă, iar ulterior se desfășoară proba interviului. Cei trei candidați sunt selectați în baza punctajului maxim acumulat, prevede proiectul Guvernului. 

În decurs de trei zile, comisia transmite lista Guvernului, unde aceasta este aprobată și expediată Panelului consultativ de experți CE privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători ai CtEDO.

Experții judiciari, nemulțumiți de propusa componență a Comisiei

La nivel național, toată procedura ar urma să se încheie până la sfârșitul anului. Experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), însă, s-au arătat nedumeriți de grabă. O primă opinie juridică a fost expediată Ministerului Justiției și Guvernului în luna iulie și o ulterioară opinie - recent, în luna octombrie.

Din document constatăm că o Comisie încă nu a fost formată, întrucât pe 15 octombrie Ministerul Justiției a organizat o ședință în acest sens. Experții consideră că nu e clar cine sunt cei desemnați să evalueze concursul. 

„Actualul proiect prevede selectarea membrilor Comisiei conform unor criterii neclare, cu o componență care este aparent nominală și politizată, iar instituțiile cu atribuții în asigurarea respectării drepturilor omului nu sunt parte a acesteia. 

Șase din cei 17 membri ai Comisiei sunt reprezentanți ai Executivului sau Legislativului. Deși noua versiune a regulamentului nu mai indică numele membrilor, modul de descriere a funcțiilor, sugerează că urmează a fi desemnate persoane concrete identificate deja de Ministerul Justiției”, notează experții juridici. Aceștia propun să fie incluși doi deputați cu studii juridice, iar unul să fie din opoziție. Iată întreaga propunere privind componența:

Totodată se propune ca specialiștii în lingvistică și un psiholog să asiste la concurs și să nu fie membri ai Comisiei, așa cum se propune acum în proiect, în condițiile în care „competențele lor sunt mai puțin relevante, de exemplu, în aprecierea competențelor juridice și cunoștințelor candidaților privind sistemul CtEDO”.

„Graba va știrbi din calitatea și corectitudinea concursului”

În mare parte, experții judiciari evidențiază că termenii desfășurării concursului n-ar fi rezonabili. „CE are nevoie de trei luni pentru procesarea dosarelor prezentate de Guvern și alegerea judecătorului și câteva luni ca judecătorul ales să preia funcția. În contextul concret, desemnarea viitorului judecător va avea loc în iunie 2021. CE a solicitat prezentarea listei celor trei candidați până la 10 mai 2021.

În asemenea circumstanțe, nu putem explica convingător necesitatea selectării de către Comisie a celor trei candidați în mai puțin de două luni, până la 1 decembrie 2020, adică cu șase luni până la termenul limită oferit de CE.  Mai mult, termenul propus implicit sugerează că întregul proces va dura mai puțin de 6 săptămâni. 

Această grabă nu poate fi explicată rațional. Reieșind din importanța majoră a acestui concurs, graba dată nu se justifică în niciun fel. Acest lucru ar știrbi din calitatea și corectitudinea concursului”, susțin experții.

Aceștia propun ca termenul de depunere a documentelor să nu fie mai mic de 90 zile calendaristice, „fapt ce ar acorda posibilitatea de a aplica mai multor candidați, inclusiv care locuiesc peste hotare”.

Ei consideră că selectarea candidaților ar putea avea loc cel devreme în februarie-martie 2021, iar termenul limită pentru prezentarea candidaților către Guvern propun să fie 15 martie 2021. Așa s-ar asigura „selectarea minuțioasă a candidaților”, fără a depăși termenul limită stabilit de CE. 

În plus, experții propun ca punctajul acordat de către fiecare membru al Comisiei fiecărui candidat să fie publicat pe pagina web a Ministerului Justiției în ziua finalizării concursului. „Aceasta va întări încrederea în echitatea evaluării candidaților”, spun ei.

Totodată, la această etapă rămân neclare criteriile de evaluare propuse în proiectul de regulament, iar punctajul acordat pentru fiecare criteriu nu este în genere prevăzut. 

Ministerul Justiției continuă consultările pentru constituirea comisiei

Așa cum am menționat mai sus, pe 15 octombrie Ministerul Justiției a organizat o ședință unde s-au discutat aspecte ce țin de constituirea Comisiei respective, modalitatea de selectare a membrilor comisiei, ce instituții ale statului vor fi parte a acesteia.

Totodată, au fost abordate anumite prevederi ale Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea postului de judecător la CtEDO.

În cadrul acestei întrevederi au participat reprezentanți ai Curții Supreme de Justiţie, Aparatului Președintelui R. Moldova, Ministerului Afacerilor Interne, Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității, AO „Centrul de Resurse Juridice din Moldova”, AO „Institutul pentru Politici și Reforme Europene”, precum și reprezentanți ai mediului academic și experți în domeniul drepturilor omului. 

Contactați de AGORA, reprezentanții Ministerului Justiției ne-au comunicat că procesul pentru desemnarea candidaților din partea Republicii Moldova încă continuă, iar decizii definitive încă nu au fost aprobate.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
CSM a selectat cinci judecători care vor activa la Curtea Supremă de Justiție. Unii, vizați în cauze de condamnare a R. Moldova la CtEDO

CSM a selectat cinci judecători care vor activa la Curtea Supremă de Justiție. Unii, vizați în cauze de condamnare a R. Moldova la CtEDO

Modul în care sunt executate hotărârile CtEDO și ale CC ar putea fi examinat de o comisie parlamentară

Modul în care sunt executate hotărârile CtEDO și ale CC ar putea fi examinat de o comisie parlamentară

Încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistriană: Doi cetăţeni ai Republicii Moldova și Rusiei îşi caută dreptatea la CtEDO

Încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistriană: Doi cetăţeni ai Republicii Moldova și Rusiei îşi caută dreptatea la CtEDO

Advertoriale
Profesoară de limba engleză și Manual QA Tester într-o companie IT străină. Cum s-a schimbat viața Violetei Cozonac, după ce a ales un curs în IT

Profesoară de limba engleză și Manual QA Tester într-o companie IT străină. Cum s-a schimbat viața Violetei Cozonac, după ce a ales un curs în IT

Arbitrajul internațional - calificare și avantaje. Cum alegem un specialist bun ne spune Ion Căpățină, avocat și arbitru internațional (CARDURI)

Arbitrajul internațional - calificare și avantaje. Cum alegem un specialist bun ne spune Ion Căpățină, avocat și arbitru internațional (CARDURI)

Salt Edge te invită la un curs gratuit de programare în limbajul Ruby și RoR. Vezi detalii

Salt Edge te invită la un curs gratuit de programare în limbajul Ruby și RoR. Vezi detalii

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
  De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Unul ție, unul mie, iar unul pentru patrie. Cum se vor număra mandatele în viitorul Parlament (AUDIO)
 • DE ACASĂ: Castel Mimi vine cu un nou concept pentru această vară - Open Air Kitchen. Iată ce presupune acesta
Cele mai populare
 • 1
  Cavcaliuc explică de unde are informațiile din dosarele de pe masa oamenilor legii și promite acțiuni în lupta cu corupția „cum n-a văzut Moldova” (VIDEO)
 • 2
  Schimbări pe lista electorală PAS: Locurile celor trei candidați retrași din cursă vor fi ocupate de alți membri. Cine sunt aceștia
 • 3
  Veaceslav Platon se plânge pe Maia Sandu la organele de drept din România. Vrea să-și restituie bunurile puse sub sechestru
 • 4
  Cine este Ana Panov, președinta interimară a Curții de Apel Chișinău
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.