CALC și organizațiile de media solicită Consiliului Audiovizualului să-și exercite atribuțiile obiectiv și transparent

CALC și organizațiile de media solicită Consiliului Audiovizualului să-și exercite atribuțiile obiectiv și transparent

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) și organizațiile neguvernamentale de media au lansat un apel public adresat Consiliului Audiovizualului (CA). Mai exact, solicită instituției „să-și exercite atribuțiile de supraveghere și control într-o manieră obiectivă și transparentă, fără a admite trasarea altor limite ale normalității și legalității decât cele prevăzute de legislația în vigoare”.

Apelul vine după ce, deși s-a constatat că unele instituții media au favorizat un anumit concurent electoral sau partid în campania electorală, CA s-a limitat la „întreprinderea unei măsuri declarative, care nu generează niciun efect juridic și care nu se circumscrie mecanismului legal de control”. „Mai exact, președintele CA a propus membrilor autorității ca, prin consens, să ia decizia de a atenționa verbal furnizorii de servicii media audiovizuale vizați”, se spune în apelul public.

Semnatarii menționează însă că legea îi obligă pe furnizorilor de servicii media audiovizuale să asigure o abordare credibilă și imparțială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii, să asigure imparțialitatea, echilibrul și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele de interes public și de natură politică sunt în dezbatere publică, dar și să asigure prezentarea echilibrată a reprezentanților puterii și ai opoziției.

Publicitate

Mai mult, principiile respective se regăsesc și în declarațiile furnizorilor privind politicile editoriale pentru campania prezidențială din 1 noiembrie 2020, aprobate de CA în septembrie 2020.

„Politicile editoriale părtinitoare ale furnizorilor de servicii media audiovizuale naționale în raport cu partidele politice și concurenții electorali prejudiciază interesul public și nu asigură informarea obiectivă și pluralistă a populației, un interes superior în raport cu interesele politice, economice, comerciale, ideologice sau de altă natură. În acest context, conștientizând importanța misiunii CA în contribuția la dezvoltarea serviciilor media audiovizuale în conformitate cu principiile prevăzute de legislația națională, solicităm autorității care reprezintă garantul interesului public în domeniul audiovizualului, să-și onoreze într-o manieră obiectivă și transparentă obligația de supraveghere și control al furnizorilor de servicii media care admit grave abateri de la legislație prin neglijarea principiul reflectării echilibrate, echitabile și imparțiale a campaniei electorale”, se menționează în apelul public.

Pe lângă CALC, iată care sunt organizațiile semnatare din domeniul media:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Electronice

Asociația Presei Independente

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul ”Acces-Info”

Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru libertatea presei

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal