Cum am rămas fără sisteme GPS în troleibuzele din capitală. Aplicația anunțată cu mare fast, nefuncțională

Cum am rămas fără sisteme GPS în troleibuzele din capitală. Aplicația anunțată cu mare fast, nefuncțională

Locuitorii capitalei nu mai pot urmări online locația troleibuzelor. Compania care a implementat serviciul l-a suspendat, motivând că Regia Transport Electric (RTEC) nu l-a achitat. Justificările autorităților sunt diverse: Unii spun că lucrările nu au fost calitative, alții declară că abia urmează să înceapă plata pentru acest serviciu, scrie primariamea.md.

La sfârșitul anului 2019, locuitorii capitalei au fost anunțați despre implementarea unui nou serviciu, care ar fi permis verificarea de pe smartphone a locației unităților de transport public și în cât timp acestea vor ajunge la stație, prin aplicația EasyWay. În urma unei licitații publice, compania Dekart a fost selectată responsabilă de instalarea sistemelor GPS în cele 350 unități de transport, dar și de deservirea timp de doi ani la prețul de 415.901 lei. Iar autoritățile municipale ar fi trebuit să acopere costurile de conexiune mobilă și de servicii de hosting.

La începutul lunii octombrie 2020, troleibuzele din Chișinău au dispărut de pe aplicația EasyWay, serviciul fiind deconectat de către compania Dekart. Deconectarea a fost motivată prin faptul că RTEC a încălcat de multiple ori condițiile contractului, cauzând cheltuieli suplimentare companiei. Mai mult, într-un interviu pentru NewsMaker, reprezentanții companiei menționează că dispozitivele GPS nu au fost utilizate în toate troleibuzele, uneori în locul lor fiind conectat telefonul mobil al angajaților pentru încărcare sau au fost deteriorate prin ruperea cablurilor. Din acest motiv, nu era posibilă vizualizarea în timp real a tuturor unităților de transport. Mai mult, compania a fost nevoită să înlocuiască dispozitivele respective, suportând costuri suplimentare. De asemenea, compania menționează că, timp de un an, autoritățile nu au achitat pentru conexiunea mobilă și hosting.

La o ședință a Primăriei, viceprimarul Victor Chironda a menționat că Dekart „nu a prestat servicii în volumul necesar și în calitatea stabilită în contract”. Potrivit directorului RTEC, Dorin Ciornîi, lucrările de instalare ar fi durat un an, iar actul de recepție a lucrărilor încă nu a fost semnat. Acesta a menționat că, abia după semnarea documentului, direcția va începe să achite pentru serviciile de telefonie mobilă și hosting. De partea cealaltă, tot Ciornîi declara, la o ședință a Primăriei din noiembrie 2019, că lucrările sunt gata: „Astăzi, în toate cele 350 de troleibuze, conform contractului, sunt fizic instalate dispozitivele de monitorizare. Este finalizat și soft-ul. Urmează, timp de două săptămâni, să demarăm proiectul. Pasagerii, cetățenii și oaspeții municipiului vor putea în regim real să vizualizeze poziția reală a troleibuzelor”.

Aplicația EasyWay a fost utilizată în mai multe țări. Aceasta conține date despre transportul public din mun. Chișinău – stații, nrumărul de unități, rute, costuri și a fost conectată la sistemul de monitorizare prin GPS. În februarie 2020, Dorin Ciornîi menționa că autoritățile planifică să dezvolte propria aplicație și că, în momentul respectiv, monitorizarea unităților de transport putea fi efectuată și pe site-ul www.troleibus.md – în baza căruia urma să fie creată și aplicația respectivă. Totuși, la momentul de față, pe adresa respectivă găsim Transport Municipal Group, un operator de publicitate mobilă stradală, instituită în anul 2006.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal