EXIT-POLL netradițional, în ziua alegerilor. Oamenii vor fi sunați și întrebați pentru cine au votat

EXIT-POLL netradițional, în ziua alegerilor. Oamenii vor fi sunați și întrebați pentru cine au votat

Un sondaj de tip exit-poll va fi efectuat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Acesta va fi făcut de Comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice pe tot parcursul zilei, iar rezultatele vor fi prezentate seara, în jurul orei 22:00. Deși în mod clasic exit-poll-urile se fac la ieșirea din secțiile de vot, de data aceasta sondajul va fi...la telefon. Potrivit organizatorilor, urmează să fie intervievate prin telefon mii de persoane, pentru a „contramanda rezultatele manipularii alegerilor”, iar marja de eroare a sondajului va fi de 1,5%.

Potrivit realizatorilor, din cauza pandemiei sondajul care în mod normal ar trebui să se desfășoare la ieșirea de la urne, va fi realizat prin telefon. Alegătorii vor fi telefonați și întrebați pentru cine au votat, fără a li se cere identitatea.

„Există încercarea Ambasadei Rusie prin experți să-l ajute pe Igor Dodon de a manipula alegerile”, susține directorul WatchDog.MD, Valeriu Pașa.

Publicitate

Organizatorii susțin că au decis să desfășoare acest Exit-Poll în contextul informațiilor că s-ar încerca fraudarea alegerilor

„Guvernarea este tentată să fraudeze alegerile. Avem în memorie scrutinul din 2016 când alegătorii se aduceau masiv din stânga Nistrului, contra plată. Venim cu un sondaj pentru a contracara aceste modalități a guvernării. Știm ca tentativa de a frauda este mult prea mare pentru ca să-i credem pe cuvânt. Nu vor fi întrebări manipulatorii, ci întrebări sociologice”, menționează analistul Victor Ciobanu.

Experții intenționează ca în ziua alegerilor să sune alegătorii, atât la telefonie mobilă, cât și fixă și să întrebe care a fost comportamentul lor electoral realizat. Mai exact ar fi vorba despre câteva întrebări cu privire la alegerea pe care a luat-o în secția de votare.

„Exit-poll are multiple funcții, dar două sunt de bază. Unul dintre el este cel de control și validarea alegerilor. Acest tip de sondaj ofeă cercetătorile un bogat material unde putem realiza o analiză amplă de după alegeri. Vom adresa două întrebări de bază: dacă la moment cetățeanul deja a fost și a votat, care a fost alegerea acestuia și întrebări de ordin demografic (genul, vârsta, nivel de studii și regiunea). Datele cu caracter personal nu vor fi. Nu vom înregistra niciun număr de telefon în baza de date. Opțiunea de vot nu va fi anunțată nimănui”, a spus expertul Vasile Cantaragiu.

„Numerele de telefoane vor fi luate cu ajutorul unui soft din calculator care auto-generează numere. Acolo se menționează dacă sunt sau nu adevărate numerele de telefoane. Vom suna până cineva o să răspundă”, a menționat Valeriu Pașa.

De menționat este faptul că în sondajul care urmează a fi realizat nu vor fi incluse date despre alegătorii din diasporă și cei din stânga Nistrului.

De asemenea, organizatorii au anunțat că cu două zile înainte de alegeri, toți intervievatorii vor fi testați la COVID.

„Vom face uz de toate regulile anti-covid. Se va face dezinfecție periodică în încăperea unde se vor afla operatorii. Aceștia nu se vor deplasa prin încăperă, dar în care va fi nevoie, ei vor purta mască de protecție și vor fi echipați cu mănuși sterile”, a mai adăugat Cantaragiu.

Cercetarea va fi realizată cu sprijinul financiar al European Endowment for Democracy (EED) și ambasada Olandei.

Precizăm că alegerile prezidențiale vor avea loc în această duminică, 1 noiembrie.

În cursă au fost înregistrați opt candidați: Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (c. independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (PP Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal