Situația este total diferită față de acum un an, când la aceeași întrebare, 29% erau pentru Uniunea Europeană și 22% pentru Uniunea Vamală. Aproape o treime erau indeciși. Timp de un an însă, procentul celor care aleg Uniunea Vamală s-a dublat în timp ce numărul susținătorilor UE a crescut cu doar 2%.

2014: 

Iar în 2015: 


Astfel procentul susținătorilor Uniunii Vamale crescut din contul indecișilor de acum un an. Cel mai mare procent printre indeciși în primăvara lui 2014 era în rândul celor cu un nivel scăzut de educație - 43%, în rândul minorităților și în rândul pensionarilor (ambele peste 40%). Situația s-a schimbat radical în defavoarea UE, deși Moldova beneficiază de circulație fără vize cu UE și a semnat Acordul de Asociere în această perioadă.

Cine sunt susținătorii?

Cei din mediul rural, minoritățile cei cu nivel scăzut și mediu de educație și cei săraci sunt principalii susținători ai aderării la Uniunea Vamală.

Dacă ar avea de ales între UE și Uniunea Vamală (UV), 54,4% din mediul rural ar alege UV, față de 28,1% în UE. Procentul mai echilibrat în mediul urban, unde 45% ar fi pentru UV și 37% pentru UE.

Populația între 30-44 ani de ani este în mare parte susținătoare a Uniunii Vamale. Aproape 60% din respondenții încadrați în această categorie de vârsă ar alege UV, în timp ce doar 26% în UE. Aproape jumătate din populația din grupul 45-59 și peste 60 militează pentru UV. În aceste două grupuri procentul susținătorilor UE sunt puțin peste 31%.

Potrivit datelor, principalii susținători ai UE sunt tineri între 18-29 de ani, cu 40%. În această grupă de vârstă, 43% susțin Uniunea Vamală. 

Aproape trei sferturi din ruși, 82% din ucraineni și 80% din alte etnii susțin aderarea la Uniunea Vamală. Procentul este echilibrat în ce privește populația majoritară. (UE 38% - 42% UV). 

Circa 56% din populația cu nivel scăzut de educație, aproape 57% de nivel mediu al educației susțin aderarea la Uniunea Vamală. Procentul susținătorilor UE este mai mare doar la cei cu nivel de studii înalte - 46%; față de 38% pentru Uniunea Vamală.

Procentul susținătorilor Uniunii Vamale este mare în cazul celor cu nivel socio-economic scăzut și ceva mai redus și echilibrat în ce privește nivelul socio-economic ridicat.

Portretele-robot

Reieșind din tabel, susținătorul Uniunii Vamale trăiește în mare parte la sat, are între 30 și 44 de ani și este fie moldovean, fie alolingv. Acesta are un nivel mediu sau scăzut de educație și există o mare probabilitate să trăiască în sărăcie.

De cealaltă parte, susținătorul UE trăiește în mediul urban, are între 18 și 25 de ani, este moldovean sau român, are studii superioare și un nivel socio-economic mediu și ridicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!