
OFICIAL de la ASP: De la începutul lunii aprilie curent, 15 companii și-au sistat activitatea
De la începutul lunii aprilie și până la data de 20 octombrie curent, 15 companii și-au sistat activitatea. Asta în condițiile în care, în această perioadă, R. Moldova a fost afectată de pandemia de coronavirus și care în urma mai multor interdicții impuse a intrat într-o criză economică. Datele au fost prezentate de Agenția de Servicii Publice pentru AGORA
・

Precizăm că secretara de stat a Ministerului Economiei, Lilia Palii, a declarat că noua criză creată de COVID-19 a format o stagnare majoră a PIB-ului, tendință înregistrată doar acum 20 de ani în R. Moldova. Astfel, în trimestrul doi al anului 2020, PIB-ul s-a diminuat cu 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai afectate sectoare au fost comerțul interior, industria prelucrătoare, industria ușoară, sectorul de servicii, sectorul HoReCa, de învățământ.
La fel, Ministerul Economiei prognozează o diminuare a PIB-ului în 2020 de 4,5%, a sectorului agricol de 11,9%, investiții - 4,8%, export - 12,9% și import - 10%.
La fel, AIM a lansat prima hartă interactivă a IMM-urilor care evaluează impactul pe care l-a avut pandemia asupra sectorului micului business. Astfel, potrivit platformei, cel mai mare sector care a avut pierderi este HORECA, iar 51% din companii afirmă că nu vor avea posibilitatea să reangajeze personalul redus pe timp de pandemie. Aproape 70% din respondenți înregistrează pierderi a veniturilor operaționale comparativ cu perioada din înaintea crizei, dintre care 21% au suferit pierderi de 60%-100%. În același timp, pentru 29.48% agenți economici, plata pentru arendă a devenit o preocupare mai mare decât până la pandemie.
La fel, peste 72% din antreprenori consideră că R. Moldova se orientează pe calea greșită în pandemie și doar 3,64% pe cea corectă.