Peste 250 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost ridicați pe alertă în dimineața zilei de 28 octombrie. Salvatorii și pompierii au fost dislocați pentru a forma o tabără de câmp în apropiere de localitatea Furceni, comuna Ivancea, raionul Orhei. Din fericire, nu a fost nevoie să se intervină pe bune. Alertarea a fost efectuată în contextul verificării nivelului de pregătire pentru acțiuni în situații de urgență și excepționale, în special specifice sezonului rece al anului.
Pentru verificarea gradului de reacție și intervenție au fost ridicate pe alarmă subdiviziuni din raioanele Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni, Hîncești, Cimișlia, Cahul, UTA Găgăuzia, Direcțiile regionale căutare salvare nr.1 și nr.2, dar și Centrul republican de instruire.
Semnalul de alarmă a fost anunțat la ora 03:00, iar efectivul de trupă și comandă s-a prezentat în mod de urgență în subdiviziunile de serviciu, de unde au format coloane cu autospeciale de intervenție și au pornit spre locul desfășurării taberei de câmp. Ajunși la fața locului, angajații IGSU au desfășurat tehnica și au raportat despre starea de pregătire.
Șeful IGSU, Mihail Harabagiu, a vizitat tabăra de câmp și a desfășurat o ședință de bilanț, unde s-au discutat procesele de intervenție, modul de pregătire a efectivului, dar și capacitatea de dotare a salvatorilor și pompierilor. La activități a participat secretara de stat a MAI, Mariana Grama. Serviciul de presă al IGSU ne-a spus că oficialii au constatat că angajații sunt pregătiți pentru a face față unei asemenea provocări.


Pe parcursul verificărilor, a avut loc trecerea în revistă a efectivului, s-a atras atenția asupra capacităților de reacție și intervenție în conformitate cu planurile de aducere în stare de pregătire pentru acțiuni în situații de urgență.



Subdiviziunile IGSU intervin pe parcursul anului în situații excepționale cu caracter natural, tehnogen, biologic și chimic. Acțiunile de verificare a nivelului de pregătire a subdiviziunilor în condiții de câmp se desfășoară sistematic, în mod special în perioada de trecere la sezonul de iarnă. Potrivit IGSU, pe parcursul anului 2020, angajații inspectoratului au intervenit în 15.388 situații de risc și au salvat 92 de persoane.