Decizie CC: Un articol din Legea securității statului, care prevede atribuții extinse pentru Consiliul Suprem de Securitate, este neconstituțional

Decizie CC: Un articol din Legea securității statului, care prevede atribuții extinse pentru Consiliul Suprem de Securitate, este neconstituțional

Curtea Constituțională a decis că un articol din Legea securității statului, care oferă împuterniciri suplimentare Consiliului Suprem de Securitate (CSS), nu este constituțional. Decizia Înaltei Curți vine după o sesizare depusă de deputatul Sergiu Sîrbu, care afirma, încă în luna mai, că CSS „a devenit o instituție suprastatală, care s-a transformat într-un organ subordonat direct președintelui, subordonând în totalitate alte puteri ale statului”.

Magistrații au audiat argumentele lui Sîrbu și partea guvernamentală. De notat că judecătorul Vladimir Țurcan și-a declarat abținerea de la examinarea cauzei.

La originea cauzei se află o sesizare depusă de deputatul Sergiu Sîrbu, pe 13 mai. Inițial, deputatul solicita atât suspendarea, cât și verificarea constituționalității a două articole din Legea securității statului, incluse în anul 2019, și care oferă competențe extinse Consiliului Suprem de Securitate. „S-a sfidat principiul independenței justiției și alte prevederi constituționale prin acest consiliu care, din organ consultativ, a devenit o bâtă politică prin care președintele Dodon își soluționează problemele de ordin politic”, motiva, în luna mai, Sergiu Sîrbu.

Publicitate
...

Pe 14 mai, CC a respins solicitarea lui Sîrbu prin care s-a cerut suspendarea celor două articole. Atunci, Înalta Curte a considerat că „autorul s-a limitat în a invoca riscuri generale, fără a-și detalia susținerile sau fără a prezenta argumente pertinente, deși au trecut mai mult de zece luni de la intrarea în vigoare a normelor legale contestate”.

Curtea Constituțională a statuat atunci că va examina sesizarea în fond și va decide dacă prevederile semnalate de Sergiu Sîrbu contravin sau nu Constituției.

În ședința din 29 octombrie, CC a statuat că se declară neconstituțional textul și alte informații din art 12, alineatul 7 din Legea securității statului, adică cel ce prevede că „autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, inclusiv cele în care autoritatea administrativă centrală are calitatea de fondator, dar și persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze, la solicitare sau din oficiu, orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului Suprem de Securitate.

Celălalt articol despre care CC nu s-a pronunțat reiese din articolul declarat neconstituțional. Mai exact, în caz de refuz, autoritățile menționate în articolul 12, alineatul 7, sunt trase la răspundere.

Într-un briefing organizat după pronunțarea deciziei, președinte CC Domnica Manole a subliniat că CSS e doar un organ consultativ, iar Curtea a ținut cont inclusiv de competențele președintelui, expuse în Constituție.

„CSS poate solicita furnizarea informațiilor, însă fără a aduce atingere statutului lor și autonomiei prevăzute de Constituție”, a punctat Manole.

Decizia CC este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal