
În mai puțin de o săptămână, alegătorii din Republica Moldova vor fi chemați la vot pentru a alege viitorul președinte. Dincolo de provocările pandemice cu care se confruntă Comisia Electorală Centrală (CEC), asupra autorității electorale în continuare planează suspiciunea că ar întocmi cu abateri listele cu alegători. Și asta pentru că datele prezentate de Comisie în luna august, cu trei luni înainte de scrutin, arătau o continuă creștere a numărului de alegători fără domiciliu și a celor din regiunea transnistreană. Cum se explică diferență?
O analiză recentă a Asociației Promo-Lex constata că la scrutinul din acest an, numărul alegătorilor fără domiciliu a crescut cu aproape 64 de mii, iar cel al transnistrenilor cu aproape 30 de mii faţă de anul 2016. Însumate, cele două categorii reprezintă cam 15 la sută din numărul total al alegătorilor. Această creștere constantă, spun experții Promo-Lex, ridică întrebări la capitolul buna funcționare a registrului alegătorilor, în calitatea listelor electorale și, în consecință, în rezultatul scrutinului.
Creșterea numărului de alegători în listele electorale, nimic nou
Numărul alegătorilor rămâne în continuare incert
Între Chișinău și Tiraspol nu există un schimb oficial de date
CEC și jocul politic al partidului aflat la guvernare
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
