
Mai multe ședințe de judecată online. USAID a donat 25 de echipamente pentru videoconferințe
Magistrații vor putea desfășura mai multe ședințe de judecată de la distanță. USAID a donat 25 de echipamente pentru organizarea videoconferințelor, în valoare de aproape 152 de mii de dolari.
・
Anterior, au mai fost oferite 20 de seturi pentru sediile centrale ale tuturor instanțelor judecătorești și un set de echipamente pentru Consiliul Superior al Magistraturii, cu valoarea totală de peste 131 de mii de dolari.
Pe lângă donațiile de echipamente, în septembrie-octombrie 2020, experții Programului USAID pentru Justiție Transparentă au instruit reprezentanții sediilor secundare ale judecătoriilor privind utilizarea corectă a echipamentelor de videoconferință pentru desfășurarea ședințelor de judecată de la distanță.
Pentru prima dată, aplicația de videoconferință a fost pilotată în instanțele judecătorești și în penitenciarele din Moldova în noiembrie 2018. De atunci și până în prezent, au fost desfășurate aproximativ 8.500 de ședințe de judecată de la distanță, autoritățile economisind peste 5 milioane de lei pentru transportarea și escortarea deținuților la ședințe, scrie Ministerul Justiției într-un comunicat.
„Videoconferința s-a dovedit a fi o soluție indispensabilă care a permis continuarea funcționării sectorului justiției în situații excepționale, precum cea provocată de pandemia de COVID-19. În perioada stării de urgență, instituită între 17 martie și 15 mai 2020, instanțele au desfășurat de la distanță peste 800 de ședințe de judecată pe cele mai stringente cauze. Ulterior, după introducerea stării de urgență în sănătate publică, numărul ședințelor de judecată petrecute de la distanță s-a majorat semnificativ, urmare a unor modificări legislative care au permis examinarea prin videoconferință a tuturor cauzelor penale cu deținuți”, se explică în comunicat.
Astfel, în perioada 16 mai-23 octombrie 2020, prin videoconferință au fost desfășurate peste 6.000 de ședințe de judecată.
Totodată, programul USAID a elaborat un studiu de fezabilitate privind extinderea conceptului de videoconferință, care conține o serie de recomandări și linii directoare pentru utilizarea la scară largă a acestei modalități de examinare a mai multor categorii de cauze. Propunerile vizează și modificarea legislației și instituirea centrelor de videoconferință în cadrul mai multor entități publice din Moldova, ceea ce va permite justițiabililor să participe la ședințe de judecată, indiferent de locul în care se află.
Pe parcursul implementării Programului USAID pentru Justiție Transparentă, asistența oferită de poporul american pentru modernizarea instanțelor judecătorești din Moldova a constituit 7,5 milioane de dolari.