UPDATE: Cetățeanul Republicii Moldova, răpit de așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol, a fost eliberat

UPDATE: Cetățeanul Republicii Moldova, răpit de așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol, a fost eliberat

Încă un cetățean al Republicii Moldova, locuitor din stânga Nistrului, a fost răpit joi, 29 octombrie, pe podul dintre localitățile Sănătăuca și Camenca, de așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol. Acesta se deplasa spre locul de muncă. Cetățeanul a fost urcat cu forța într-un automobil și transportat într-o direcție necunoscută. Nu se cunoaște nimic despre locul aflării lui și nici despre starea în care se află.

UPDATE: 17:15 Oleg Babii, angajat al S.A Drumuri din Sănătăuca care în dimineața zilei de astăzi a fost răpit de forțele transnistriene, a fost eliberat. Informația a fost confirmată pentru jurnaliștii AGORA de consilierul prim-ministrului Chicu, Boris Harea.

„Bărbatul, angajat al autorităților constituționale, care a fost reținut de către structurile ,,MGB" a fost eliberat în aceste clipe. Datorită implicării autorităților naționale pentru soluționarea acestui caz individual, persoana a fost eliberată. Acesta făcea naveta tur-retur Camenca-Sănătăuca și se deplasa zilnic la serviciu și acasă. Chișinăul condamnă acest comportament provocator și sfidător la adresa securității statului și drepturilor omului din partea Tiraspolului”, susțin reprezentanții Guvernului R. Moldova.

Publicitate

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova a subliniat că, în timp ce alte delegații ezită să condamne prezența și acțiunile ilegale în Zona de Securitate ale structurilor de forță subordonate Tiraspolului, aceste structuri își continuă cu impertinență abuzurile îndreptate asupra populației.

„Acest caz revoltător de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și de sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare se adaugă la lista fărădelegilor comise pe parcursul lunii octombrie de așa-numitul „mgb” în sectorul de Nord al Zonei de Securitate, iar delegația Republicii Moldova consideră că a fost posibil inclusiv datorită toleranței unor membri ai Comisiei care refuză chiar și punerea în ordinea de zi a problemei în cauză”, se arată într-un comunicat emis de conducerea Guvernului.

Reamintim că la începutul lui octombrie patru cetățeni moldoveni au fost sechestrați de așa-numitele forțe de ordine de la Tiraspol. Unul dintre ei este angajat al IP Florești, în timp ce alții trei sunt civili. Potrivit autorităților de la Chișinău, operațiunea a fost efectuată conform unui calapod: „oamenii au fost răpiți, puși saci în cap, iar răpitorii au venit cu același vehicul. O persoană e angajată a ASP, celelalte două nu sunt funcționari public. Rudelor li s-ar fi comunicat că oamenii sunt reținuți pentru spionaj”, a comunicat anterior deputatul Alexandru Jizdan, șef al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament.

Ulterior, doi dintre cei patru moldoveni sechestrați de așa-zisele forțe de ordine din stânga Nistrului, au fost eliberați, iar ceilalți doi sunt reținuți. Unul din ei, Adrian Glijin, e acuzat pentru trădare de patrie și riscă de la 12 la 20 ani de privațiune de libertate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal