„Academia AgTech” – sesiuni de instruire și soluții IT pentru tineri în domeniul agricol, în cadrul Startup Moldova „Digital IMPACT”

„Academia AgTech” – sesiuni de instruire și soluții IT pentru tineri în domeniul agricol, în cadrul Startup Moldova „Digital IMPACT”

Soluțiile IT rămân a fi una dintre căile cele mai potrivite pentru redresarea sectoarelor tradiționale ale economiei țării. Recent, a fost lansată „Academia AgTech” – o inițiativă prin care vor fi dezvoltate abilitățile tinerilor în domeniul agriculturii, solicitate de companiile din țară.  Cursurile de instruire reprezintă o activitate adiacentă Programului național Startup Moldova „Digital IMPACT”– proiect care își propune să ofere mai multe soluții digitale pentru redresarea sectoarelor tradiționale ale economiei naționale. Vorbim despre soluții pentru automatizarea proceselor, îmbunătățirea instrumentelor de desfășurare a afacerilor, facilitarea utilizării comerțului electronic prin încurajarea colaborării intersectoriale și altele.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL: „Proiectul TEKWILL și-a luat angajamentul de a oferi soluții digitale pentru mai multe sectoare strategice ale economiei naționale. Prin programul național Startup Moldova „Digital IMPACT”, am colectat date despre dificultățile industriilor și despre potențialele soluții IT existente pe piață, iar ulterior am încurajat colaborarea trans-sectorială. Mai mult, am lansat mai multe programe de educație antreprenorială combinate cu elementele oferite de soluțiile IT, iar acum suntem la etapa deidentificare și aprobare a 10 soluții pentru domenii diferite, care vor putea fi pliate pentru mai multe sectoare și care vor contribui la dezvoltarea acestora. Și asta pentru că la Startup Moldova creștem idei care schimbă lumea.”

„Academia AgTech” – instruiri necesare pentru tineri în domeniul agriculturii

 Inițiativa de instruire a tinerilor în domeniul agricol este lansată de  portalul specializat Agrobiznes.md, cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) și a Proiectului TEKWILL ”Startup Moldova Digital IMPACT” pentru digitalizarea agriculturii, finanțat de USAID și Suedia. 

Oleg Stiopca, Responsabil Dezvoltarea Forței de Muncă, proiectul Agricultura Performantă în Moldova/USAID: „Conform studiilor realizate la începutul proiectului APM/USAID, tinerilor care își fac studiile la specialitățile agricole le lipsesc așa numitele “soft skills”, adică niște abilități ce țin de comunicare, leadership, lucru în echipă. Cu certitudine, AgTech Academy va suplini aceste carențe în pregătirea unor specialiști de forță care vor face din agricultură o afacere de succes.”

Astfel, în parteneriat cu Startup Academy, mai multe cursuri de instruire urmează a fi organizate în următoare perioadă, în condițiile în care progresul agriculturii din țară necesită expertiză suplimentară. 40 de tineri urmează a fi selectați pentru a participa la cele 2 ediții ale Academiei - toamnă/iarnă 2020 și primăvară/vară 2021. În cadrul acestora, vor fi organizate o serie de instruiri, unde își vor dezvolta gândirea corporativă, vor învăța secretele planificării strategice, digitalizarea agriculturii și nu doar.

Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes: „Suntem siguri că agricultura poate deveni atractivă pentru tinerii specialiști chiar imediat după absolvire. Am întâlnit mulți tineri care-și doresc să dezvolte o activitate sănătoasă acasă, de aceea și credem în reușita acestei platforme. Împreună cu tinerii și companiile private vom continua să identificăm problemele care, la moment, fac sectorul agricol mai puțin atractiv, dar și soluțiile.”

Astfel, AgTech devine prima Academie din Moldova destinată tinerilor specialiști pasionați de agricultură, care va funcționa ca o platformă de de dialog între potențialii angajatori și angajați și totodată va oferi posibilitatea tinerilor să-și dezvolte abilitățile solicitate de companiile din domeniu. Instruirile vin cu o serie de beneficii practice, iar la încheierea cursului, tinerii vor avea oportunitatea de a-și consolida cunoștințele acumulate în cadrul a 5 companii de top din sectorul agrar. 

Astfel, programul de instruire va asigura:

 • funcționarea unei platformă de dialog viabile între tinerii profesioniști și reprezentanții sectorului privat, dar și noi oportunități de angajare prin intermediul modulului Stagii/Internship;
 • organizarea cursurilor online de marketing, antreprenoriat și digitalizarea agriculturii, în parteneriat cu Startup Academy;
 • organizarea webinar-iilor pentru studenții și managerii instituțiilor de învățământ cu profil agrar;
 • ghidare în carieră și prezentarea celor mai importante aspecte de care trebuie să țină cont pe parcursul studiilor, pentru a corespunde cerințelor angajatorului;
 • dezvoltarea competențelor soft pentru tinerii specialiști, printre care lucru în echipă, comunicare, orientare spre rezultat.

Cei care își doresc să participe la programul de instruire se pot înregistra accesând acest LINK

Partenerii internaționali susțin digitalizarea sectoarelor economiei naționale

Actualmente în cadrul Startup Moldova „Digital IMPACT” au fost identificate mai multe soluții sectoriale care implică tehnologiile informaționale. Câteva dintre ele sunt dedicate diverselor ramuri ale agriculturii și industriei alimentare:

 • apicultură – platformă digitală pentru prevenirea intoxicării albinelor și facilitarea comunicării între autorități, apicultori și agricultori,
 •  exportul de fructe – platformă pentru promovarea consolidată a ofertelor producătorilor locali de fructe pentru piețele externe,
 • comerțul online a produselor agricole – „marketplace”, o platformă integrată de comercializare a produselor și serviciilor agricultorilor și companiilor locale
 •  industria vinului – platformă dedicată degustărilor ghidate.

Implementarea Startup Moldova „Digital IMPACT” are loc cu suportul partenerilor internaționali.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova: „Programul Startup Moldova „Digital IMPACT” contribuie la consolidarea efortului de dezvoltare a ecosistemului, ghidat de inovație și cunoașterea industriei tehnologice. Acest proiect face parte dintr-o colaborare public-privată mai largă, pe care USAID o susține în sectoarele-țintă, pentru a dezvolta afaceri inovatoare și a susține integrarea tehnologiile informaționale în diferite sectoare ale economiei. USAID crede în potențialul Moldovei și în capacitatea sectorului privat de a implementa tehnologiile informaționale în activitatea de zi cu zi. Susținem dezvoltarea performantă a diferitor sectoare, deoarece situațiile dificile cer soluții avansate.”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Suedia susține transformarea digitală la nivel global, iar în Moldova sprijină inovația, antreprenoriatul și sectorul TIC prin programele lansate de Proiectul TEKWILL. Astfel, Suedia contribuie la creșterea competențelor și a capacității în domeniul IT, promovând soluții inovatoare în toate sectoarele, inclusiv în cele non-IT. Integrarea tehnologiilor informaționale în diferite sfere ale vieții și crearea de platforme alternative pot contribui la oferirea oportunităților multiple de dezvoltare a afacerilor, creșterea economiei și îmbunătățirea condițiilor de viață în general în Moldova.”

Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!

Programul Startup Moldova „Digital IMPACT” este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT. Mai multe detalii pe www.tekwill.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Impactul secetei în agricultură, analizat de șefii de la Minister și partenerii de dezvoltare. La ce concluzii au ajuns

Impactul secetei în agricultură, analizat de șefii de la Minister și partenerii de dezvoltare. La ce concluzii au ajuns

DE ACASĂ: Elena Vetrici face agricultură și trăiește povestea de succes a fructelor de goji în Moldova (VIDEO)

DE ACASĂ: Elena Vetrici face agricultură și trăiește povestea de succes a fructelor de goji în Moldova (VIDEO)

Tekwill urmează ultimele tendințe în educație și lansează o platformă online de cursuri unice în Moldova (Video)

Tekwill urmează ultimele tendințe în educație și lansează o platformă online de cursuri unice în Moldova (Video)

Ce cred participanții primei ediții XY Accelerator (powered by Tekwill) despre program și investițiile de 8 000 de dolari

Ce cred participanții primei ediții XY Accelerator (powered by Tekwill) despre program și investițiile de 8 000 de dolari

Ediția a doua a programului XY Accelerator powered by Tekwill revine! Cunoaște primii trei mentori internaționali

Ediția a doua a programului XY Accelerator powered by Tekwill revine! Cunoaște primii trei mentori internaționali

Primește investiții în valoare de 8 000 de dolari și dezvoltă-ți afacerea cu ajutorul programului XY Accelerator, susținut de Tekwill

Primește investiții în valoare de 8 000 de dolari și dezvoltă-ți afacerea cu ajutorul programului XY Accelerator, susținut de Tekwill

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un tânăr originar din Moldova ar fi decedat în războiul din Ucraina
 • 2
  EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților
 • 3
  Ministerul rus de Externe: Moscova va monitoriza reacția Chișinăului la posibilele livrări de arme NATO
 • 4
  Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.