COVID-19, gripă de sezon, răceală simplă sau poate alergie? Care sunt criteriile ce fac diferența (CARDURI)

COVID-19, gripă de sezon, răceală simplă sau poate alergie? Care sunt criteriile ce fac diferența (CARDURI)

Parcă semnele sunt aceleași: ai rinoree, strănuți și îți lăcrimează ochii. Toate aceste simptome sunt însoțite de febră, frisoane și durere în gât. Mai apare a treia zi și tusea, comună cam tuturor afecțiunilor ORL... iar în acest moment devii și mai confuz. Cum totuși deosebeşti gripa și infecția cu noul coronavirus, de alergia sezonieră și răceala simplă și când trebuie să alergi să faci test Covid-19 și să te autoizolezi. Aflăm mai jos, după semnele distinctive ale acestor afecțiuni, explicate de medic.

Strănutul și lăcrimarea – primele semne

Strănutul și lăcrimarea ochilor este o caracteristică a alergiilor și gripei. „Mai avem ambrozie încă vreo câteva săptămâni, deși a scăzut mult din intensitate. Există persoane alergice la diferite alte plante sau mirosuri – de aceea nu e cazul să fugim de ele dacă vedem că a strănutat o dată și, de cealaltă parte, să declanșăm panica pentru că doar am strănutat sau ne lăcrimează ochii”, menționează Corneliu Bîlici, medic internist.
Pruritul sau senzația de mâncărime a feței: ochi, nas etc. este la fel caracteristică alergiilor și nu trebuie să ne alarmeze foarte mult. „În primul rând căutați sursa alergiei și îndepărtați-o. Apoi discutați cu medicul de familie sau cu alergologul ce ați putea administra pentru ameliorarea simptomelor. Din experiență, o bună parte din alergii, care au o formă ușoară, vor trece în câteva zile doar dacă nu vă mai expuneți factorului declanșator, curățați căile nazale și administrați constant lichide”, mai precizează doctorul.

Rinoreea și congestia nazală, la limita dintre diagnostice

Rinoreea se manifestă la fel în gripă și alergiile sezoniere, dar poate fi întâlnită uneori și în COVID-19. Înfundarea nasului (congestie nazală) poate fi mai probabil de la alergie, dar este prezentă în gripă și în COVID-19.

„Trebuie să facem corect diferența. Răceala apare treptat și atacă căile respiratorii superioare: nas înfundat, durere în gât, eliminări nazale, tuse uscată; cu o perioadă de subfebrilitate, cu dureri care nu sunt acute la început, dar pe parcursul a două-trei zile progresează și apare și febra. Și o răceală și o viroză poate fi cauzată de viruși, dar de viruși diferiți. Gripa este o patologie mai gravă: apare brusc, febră musculară, febră mare (39-40), afectează mai mult căile respiratorii inferioare și poate duce la complicații mai severe. Și una și alta poate fi tratată acasă, dar este important să fie diagnosticată corect, diferențiat și tratată împreună cu medicul”, menționează Corneliu Bîlici.

Febra, frisoanele și durerea în gât – ce facem cu ele?

Febra, frisoane, durere în gât, dureri musculare nu este o trăsătură a alergiilor. Aici aportul de lichide va fi esențial: apă potabilă, apă călduță, ceaiuri din plante vor face bine nu doar gâtului, ameliorând durerea; nu doar scade febra și dispar frisoanele, dar și pentru starea de bine generală a organismului. Ajungând în organism, lichidul va provoca transpirație, care imediat ne va scădea febra – un factor absolut normal pentru orice organism.

„Orice răceală simplă sau gripă fără complicații poate fi tratată și în condiții casnice, însă depinde de schema de tratament. Cel mai greșit este să administrăm antibiotic în așa cazuri – lăsați acest medicament doar la indicația medicului. În majoritatea țărilor europene, pacienții cu 38,5 febră nici se consultă – febra este o acțiune de termoreglare a organismului foarte firească. Aceasta poate ține și până la 2-3 zile. Ne alarmăm doar după câteva zile când nu putem scădea febra (care este mai mare de 38,5) și aici vorbim despre pacienți fără alte patologii sau complicații care pot influența starea de sănătate, copil sau adult.


Apelați la produse naturale, bioregulatorii, care nu sunt toxice pentru ficat, stomac (sistemul gastro-intestinal) și altele. Medicamentele companiei -Heel sunt naturale, bioregulatorii și sunt destul de efective. Eficacitatea preparatului Gripp-Heel, spre exemplu, a fost testat și în viroze, gripe sau răceli simple, chiar și pe gravide, copii și pacienți vârstnici”, mai adaugă medicul. 

Tusea – un simptom comun tuturor afecțiunilor

Tusea este un simptom comun (în special apare tusea uscată), fiind însă mai rară în alergii, cu excepția declanșării astmului bronșic, la bolnavii astmatici. Recomandările medicilor în acest caz sunt legate mai mereu de tratamentul local și de imaginea de ansamblu a stării pacientului, care și va indica o diagnoză corectă. 

„Tusea, asociată cu secreții nazale, nu este un factor de risc pentru alte persoane dacă nu este însoțită de febră. Însă noi nu cunoaștem ce gen de virus a generat acestea, respectiv putem admite că vom transmite această viroză și altora. Izolarea la domiciliu este soluția ideală în majoritatea dintre acestea: fie gripă sezonieră, fie viroză, dar mai ales Covid-19. Și bolnavul, copil sau matur, va trece mai ușor și mai repede peste semnele virozei sau gripei fiind acasă, și mai greu dacă se va afla în mediu social, în mediu de lucru, în contact cu alte persoane și alți viruși”, menționează medicul, reprezentant al companiei -Heel în Republica Moldova.


Simptonele de înaltă suspiciune Covid-19

Alergia sezonieră și noul coronavirus uneori provoacă dureri de cap, dar este mai degrabă o caracteristică a gripei. Pentru a concluziona că este vorba de coronavirus, în final, totuși, cel mai elocvent va fi testul specific la acest virus, care să arate pozitiv. La fel și dificultatea în respirație se manifestă în COVID-19, dar și uneori în gripă și alergia sezonieră. Ceea ce este caracteristic infecției Covid-19 este pierderea mirosului și/sau a gustului - un simptom de înaltă suspiciune pentru noul coronavirus. 

„Comprimatele Gripp-Heel ale companiei -Heel pot fi administrate, când diagnostic diferențial este greu de efectuat când manifestă simptome comune – cum ar fi dureri, febră, somnolență, tuse și dureri de cap. Preparatul asigură un efect terapeutic complex: antiinflamator, imunomodulator, dezintoxicant. Conține componente naturale și este fabricat în Germania. În găsiți în rețeaua de farmacii: Farmacia Familiei, Hippocrates, Elody, Orient, Felicia, Apoteka, Gedeon Richter, Mama ș.a.”, menționează reprezentanții companiei.


Panica – cel mai mare dușman

Cel mai mare dușman în cazul oricărei boli sau infecții, recunoscut de medici, dar și de psihologi, deopotrivă, este cu siguranță panica. Starea de frică sau panică se transmite și de la părinte la copil – este o teorie demonstrată de nenumărate studii. 

„Să ne păstrăm calmul, zen-ul și pozitivismul este, probabil, cel mai indicat tratament în orice afecțiune. Nu în zadar unii medici prescriu tratament și părinților, odată cu cel prescris copiilor. Liniștea și armonia lor se răsfrânge imediat către copii, iar efectul terapeutic al unei mame pozitive va lucra mai bine decât orice medicament. Desigur, noi putem recomanda: să întăriți imunitatea în sezonul rece cu Engystol, să tratați simptomele gripei cu Gripp-Heel, să administrați copiilor în febră Viburcol, însă toate vor lucra mult mai eficient la copil și la adult dacă sunt însoțite de zâmbet, de dispoziție bună, de pozitivism. Nu lăsați panica să vă cuprindă și nu dați voie gândurilor negative să vă inunde viața”, ne mai spune medicul Corneliu Bîlici.


Comunicarea, liniștea și aportul de lichide – cruciale în tratament

Comunicarea cu medicul de familie sau terapeutul care vă cunoaște este crucială în eficiența tratamentului oricărei infecții virale, chiar și tratată la domiciliu. Este foarte important să spuneți despre absolut toate simptomele pe care le aveți, fără frică și rușine, deoarece numai astfel specialistul își poate face imaginea completă și diagnostica cea mai clară cu referire la afecțiunea de care suferiți.

„Nu ezitați să povestiți medicului despre absolut orice simptom sau disconfort pe care îl aveți, în diagnosticarea virozei, gripei, alergiei sau ai COVID-19. Păstrați liniștea și empatia față de toată lumea și numai astfel veți putea să treceți cu brio peste orice impediment în sănătate. Urmați tratamentul prescris și analizați atent efectele lui. Și consumați multe lichide – sunt esențiale în orice tratament și pentru funcționarea armonioasă a oricărui organism. Iar pentru o mică doză de sănătate pe bază de plante, bioregulatorii, testate în masă și produse în Germania, mă refer la preparatele -Heel, le căutați în farmacii – se eliberează fără prescripția medicului”, ne mai spune în final Dr. Corneliu Bîlici, reprezentant oficial al companiei -Heel în Republica Moldova.

Vezi și aceste știri
STUDIU. Ce știu moldovenii despre medicina homeopatică

STUDIU. Ce știu moldovenii despre medicina homeopatică

Studiu: O simplă răceală poate pregăti sistemul imunitar pentru a ataca COVID-19

Studiu: O simplă răceală poate pregăti sistemul imunitar pentru a ataca COVID-19

Testarea COVID poate deveni o afacere? 630 de mii de lei ar face clinicile private din Moldova într-o singură zi din teste pentru coronavirus (DOC)

Testarea COVID poate deveni o afacere? 630 de mii de lei ar face clinicile private din Moldova într-o singură zi din teste pentru coronavirus (DOC)

Advertoriale
Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

LOVE de la Orange pentru jumătate de milion de vizitatori în Orășelul de Crăciun

LOVE de la Orange pentru jumătate de milion de vizitatori în Orășelul de Crăciun

Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
CUPRINS
  1. Strănutul și lăcrimarea – primele semne
  2. Rinoreea și congestia nazală, la limita dintre diagnostice
  3. Febra, frisoanele și durerea în gât – ce facem cu ele?
  4. Tusea – un simptom comun tuturor afecțiunilor
  5. Simptonele de înaltă suspiciune Covid-19
  6. Panica – cel mai mare dușman
  7. Comunicarea, liniștea și aportul de lichide – cruciale în tratament
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.