
Utilizarea resurselor administrative, cheltuieli neraportate sau implicarea cultelor religioase în campanie. Constatările Promo-LEX privind campania prezidențială
Unii candidați au utilizat resurse administrative, contrar legislației, alții nu au raportat cheltuieli suportate sau au implicat culte religioase în campanie. Sunt constatările asociației Promo-LEX, după ce a fost analizată perioada 14-28 octombrie a campaniei prezidențiale.
・
„Constatăm noi cazuri de implicare a PSRM, partid care nu a desemnat candidați, în campania electorală a candidatului independent Igor Dodon (52% din toate activitățile candidatului). Observatorii au identificat și cel puțin 24 de cazuri ce pot calificate drept utilizare a resurselor administrative, dintre care: 21 – Igor Dodon (c.i.) și trei – Tudor Deliu (PLDM). Au fost raportate cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept corupere a alegătorilor, în ambele fiind vizat candidatul Igor Dodon”, a menționat Promo-LEX în raportul său.
Au fost raportate cel puțin 52 cazuri în care activitățile de promovare a candidaților au fost efectuate de aleșii locali cu statut de președinte/vicepreședinte de raion sau primar/viceprimar. Acțiunile de agitație electorală erau întreprinse în perioada concediilor de odihnă solicitate anume pe perioada campaniei electorale prioritar, fără înregistrare la CEC în calitate de persoane de încredere.
De asemenea, au fost raportate cel puțin șase cazuri în care au fost implicați reprezentanți ai cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon, susține asociația.
Potrivit rapoartelor observatorilor, au fost înregistrate cel puțin nouă cazuri de intimidare a candidaților sau de vandalizare a materialelor publicitare ale acestora, fiind vizați în două cazuri – Igor Dodon, două cazuri – Maia Sandu (PAS), două cazuri – Renato Usatîi (PN), și câte un caz – Violeta Ivanov (PP Șor), Octavian Țîcu (PUN) și Andrei Năstase (Platforma DA).
Cheltuieli neraportate
Conform rapoartelor prezentate la CEC, volumul veniturilor declarate de către concurenții electorali, pentru perioada 10-23 octombrie, este de puțin peste 6 milioane de lei, dintre care 996 de mii de lei sunt venituri în mărfuri și servicii gratuite.
Misiunea de observare estimează cel puțin 3,8 milioane de lei neraportați în această perioadă de către concurenții electorali: Violeta Ivanov - 1,5 milioane de lei, Igor Dodon - 932 de mii de lei, Andrei Năstase - 551 de mii de lei, Maia Sandu - 288 de mii de lei, Renato Usatîi - 291 de mii de lei, Tudor Deliu - 61 de mii de lei, Octavian Țîcu - 74 de mii de lei, Dorin Chirtoacă (b. Unirea) - 26 de mii de lei.